DT News - Serbia & Montenegro - Određena pića mogu inhibirati diskoloraciju zuba tokom tretmana hlorheksidinom

Search Dental Tribune

Određena pića mogu inhibirati diskoloraciju zuba tokom tretmana hlorheksidinom

U nedavnom istraživanju, naučnici su otkrili da dodavanje jednog jednostavnog sastojka u jutarnji čaj ili kafu može uticati na promene boje zuba povezane sa lečenjem hlorheksidinom. (Fotografija: cliplab/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

sre. 31 januar 2024

Sačuvaj

HALLE, Nemačka: Antiseptička sredstva za ispiranje usta koja sadrže hlorheksidin obično izazivaju promenu boje zuba nakon jela ili pića tokom lečenja. Studija Fraunhofer instituta za mikrostrukturu materijala i sistema IMWS u Haleu istraživala je u kojoj meri određena pića mogu sprečiti ovu diskoloraciju kod pacijenata koji su podvrgnuti lečenju hlorheksidinom. Nalazi studije sugerišu jednostavno rešenje koje stomatolozi mogu preporučiti svojim pacijentima tokom perioda lečenja: dodavanje mleka kada piju čaj ili kafu.

Dr Sandra Sarembe, naučnik sa Fraunhofer IMWS koja je vodila studiju, objasnila je biohemijske procese iza promene boje zuba u saopštenju za javnost: „Promene u boji mogu da nastanu zato što se pozitivno naelektrisani hlorheksidin lepi za negativno naelektrisane površine u ustima, tj., pljuvačke, gingive i gleđi i ostaje tamo tokom dužeg vremenskog perioda. Za razliku od proteina koji je element zubnog plaka, koji lek sprečava da se formira, molekuli boje se veoma lako vezuju za hlorheksidin. I što je vezivanje jače ili trajnije, veća je verovatnoća da će izazvati promenu boje.” Ona je dodala: „Aktivni sastojak hlorheksidin sam po sebi nema svojstva bojenjazuba”. Istraživači su ispitali ukupno 11 napitaka sa različitim pH vrednostima – pošto pH vrednost utiče na vezivanje molekula boje za hlorheksidin – i svojstva boje. Od napitaka su uključili dijetnu limunadu, čaj od đumbira, kafu i crni čaj, a ispitivanja su sprovedena i sa i bez mleka. Voda je služila kao referentna tačka.

Svakodnevno mehaničko čišćenje zuba replicirano je u simulatoru četkanja zuba. (Fotografija: Fraunhofer IMWS)

Studija je prva takve vrste koja ispituje u kojoj meri različite tečnosti mogu da izazovu promenu boje tokom tretmana hlorheksidinom. Istraživači su razvili model za blisko imitiranje oralnog okruženja, koristeći zubne krunice koje su ciklično izložene veštačkoj pljuvački, 0,2% vodici za ispiranje usta sa hlorheksidinom i različitim napitcima. Ovaj ciklus je ponovljen 28 puta da bi se simulirao tipičan 14-dnevni period upotrebe hlorheksidina. Pored toga, svakodnevno mehaničko čišćenje zuba vodom i pastom za zube je replicirano korišćenjem simulatora četkanja zuba.

Promena boje zuba lakše se uklanja sa dodatkom mleka

Nalazi studije su otkrili da konzumiranje pića sa visokim sadržajem molekula boje tokom tretmana hlorheksidinom dovodi do stvaranja postojanih površinskih slojeva na zubima. „Kao što se očekivalo, crni čaj i crno vino izazvali su najuočljiviju promenu boje; kafa ili pivo rangirani su negde u sredini. Naslage je bilo mnogo lakše ukloniti četkanjem pastom za zube u poređenju sa samo četkanjem samo vodom, ali to nije promenilo ukupni rang u smislu ozbiljnosti promene boje“, rekla je dr Sarembe.

(a) Nakon ispijanja čistog crnog čaja tokom tretmana hlorheksidinom, pod skenirajućim elektronskim mikroskopom se može videti značajno jače bojenje u poređenju sa (b) ispijanjem napitka razblaženog mlekom. (Fotografija: Fraunhofer IMWS/Haleon)

„Bilo je zanimljivo primetiti da se, razblaživanjem crnog čaja i kafe mlekom, struktura nastalog sloja promene boje menja i postaje znatno manje izdržljiva tj.teža za uklanjanje“, nastavila je dr sarembe. Stoga je suštinska preporuka za stomatologe da savetuju pacijente da dodaju mleko u kafu i čaj kada su podvrgnuti lečenju hlorheksidinom.

Studiju je naručila kompanija za zdravstvenu zaštitu potrošača Haleon, a rezultati nisu publikovani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement