DT News - Serbia & Montenegro - Parodontalna oboljenja pogoršavaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća

Search Dental Tribune

Parodontalna oboljenja pogoršavaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća

Naučna studija je otkrila da bakterije povezane sa parodontalnom bolešću promovišu hroničnu opstruktivnu bolest pluća. (Fotografija: Andrey_Popov/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

ned. 11 februar 2024

Sačuvaj

CHENGDU, Kina: Istraživanja su pokazala vezu između teške parodontalne bolesti i progresije hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). Međutim, specifičnosti kako ovaj odnos utiče na imuni sistem još nisu u potpunosti shvaćeni. Dajući nove uvide u ovu temu, nova naučna studija je objavila da ćelije imunog sistema igraju ključnu ulogu u mikrobnoj vezi između HOBP i parodontalne bolesti.

Istraživači sa Univerziteta Sičuan u Kini su izvestili da bakterije povezane sa parodontalnom bolešću promovišu HOBP kroz aktivaciju dve vrste ćelija imunog sistema: gama-delta (gd) T ćelije (to su bela krvna zrnca koja mogu brzo da reaguju na inficirane ili kancerogene ćelije) i M2 makrofaga (bela krvna zrnca koja pomažu u zarastanju rana i smanjenju upale). Oni veruju da bi koncentrisanje na ovaj poseban mehanizam moglo predstavljati inovativne pristupe za prevenciju i upravljanje HOBP.

„Poboljšanjem parodontalne terapije i ciljanjem inhibicije gd T ćelija i M2 makrofaga  mogli bi da pomognemo u kontroli progresije HOBP“, izjavio je koautor dr Boyu Tang, mikrobiolog u Zapadnokineskoj bolnici za stomatologiju na Univerzitetu Sičuan , navodi se u saopštenju za javnost.

HOBP je doživotna bolest koja nema lek. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, to je šesti vodeći uzrok smrti u svetu. U zemljama sa višim nivoom prihoda, pušenje je primarni faktor koji doprinosi HOBP, dok u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, i pušenje i zagađenje vazduha igraju dominantnu ulogu kao faktori rizika.

Prethodne studije su pokazale da Porphyromonas gingivalis igra važnu ulogu u parodontalnoj bolesti. U ovoj studiji, istraživači su pokazali kako ova bakterija može pogoršati napredovanje HOBP. U jednom od svojih eksperimenata, inficirali su miševe kod kojih su izazvali HOBP sa P.gingivalis i otkrili da je to rezultiralo mnogo težim stanjem i napredovanjem HOBP u poređenju sa miševima samo sa HOBP. Drugi eksperiment je pokazao da kada su miševi bili oralno izloženi P.gingivalis, bakterije su se preselile i inficirale njihovo plućno tkivo. Ovo je dovelo do značajne promene u mikrobiomu pluća. Dalja zapažanja su otkrila da parodontitis promoviše širenje imunih ćelija u plućnom tkivu.

U još jednom eksperimentu, istraživači su uspeli da pokažu da P.gingivalis može da aktivira imune ćelije, promovišući tako njihovu sposobnost da proizvode citokine povezane sa pogoršanjem HOBP.

Buduće studije na ljudima su u toku kako bi se potvrdili ovi nalazi. Istraživači planiraju da regrutuju pacijente sa HOBP i parodontalnom bolešću i ponude im lečenje parodontitisa. Zatim bi uporedili funkciju pluća učesnika i broj imunih ćelija pre i posle tretmana.

„Naš nalaz bi mogao dovesti do potencijalne nove strategije za lečenje HOBP“, zaključio je dr Li.

Ova naučna studija pod nazivom “Periodontitis aggravates COPD through the activation of γδ T cell and M2 macrophage” objavljena je onlajn 12. januara 2024. u mSystems, uoči uključivanja u štampano izdanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement