Dental Tribune Serbia & Montenegro
Razumevanje prenosa SARS-CoV-2 pomoći će vlasnicima stomatoloških ordinacija da donesu odgovarajuće odluke o zaštiti osoblja i pacijenata. (Fotografija: peterschreiber.media/Shutterstock)

Prenos SARS-CoV-2 u stomatološkim ordinacijama vrlo je malo verovatan

KOLUMBUS, Ohajo, SAD: Naučnici širom sveta istražuju COVID-19 i svake nedelje se otkrivaju ili potvrđuju nove informacije o ovoj bolesti. Nedavno istraživanje Državnog univerziteta u Ohaju još jednom je pokazalo da je rizik od infekcije SARS-CoV-2 u stomatološkoj ordinaciji veoma nizak, uprkos rasprostranjenoj zabludi da su pacijenti i pružaoci stomatološkog lečenja u velikom riziku da zaraze COVID-19 tokom stomatološke intervencije.

Poznato je da stomatološki postupci proizvode značajnu količinu aerosola, što je razlog straha da bi pljuvačka u aerosolima generisana tokom stomatoloških tretmana mogla učiniti zubarsku stolicu mestom sa visokim prenosom, s obzirom da se SARS-CoV-2 širi uglavnom kapljično i preko disajnih puteva. Da bi istražili da li je pljuvačka glavni izvor spreja, istraživači su prikupili uzorke od osoblja, sa opreme i drugih površina do kojih su aerosoli došli tokom niza stomatoloških zahvata.

Analizirajući genetski sastav organizama otkrivenih u tim uzorcima, istraživači su utvrdili da je zubni irigant, a ne pljuvačka, glavni izvor bilo kakvih bakterija ili virusa prisutnih u prskanju i izbacivanjima iz usta pacijenata. Čak i kada su detektovani niski nivoi SARS-CoV-2 u pljuvački asimptomatskih pacijenata, aerosoli generisani tokom njihovih postupaka nisu pokazivali znakove SARS-CoV-2.

„Čišćenje zuba ne povećava rizik od infekcije COVID-19, kao ni ispijanje čaše vode iz stomatološke ordinacije“, rekao je vodeći autor dr. Purnima Kumar, profesor parodontologije u državi Ohajo. „Ova otkrića treba da nam pomognu da otvorimo svoju stomatološku praksu, da se osećamo bezbedno u vezi sa svojim okruženjem i da se leče pacijenti sa usnim i zubnim oboljenjima - pojavljuje se toliko dokaza da ste, ako imate loše oralno zdravlje, podložniji infekciji COVID “, dodao je Kumar.

Studija pod nazivom “Sources of SARS-CoV-2 and other microorganisms in dental aerosols,” objavljena je onlajn 12. maja 2021. godine u Journal of Dental Research, pre objavljivanja u  štampanom izdanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International