Fileri hijaluronske kiseline: mogu li usne biti prevelike?

Search Dental Tribune

Fileri hijaluronske kiseline: mogu li usne biti prevelike?

Nedavna studija pokazala je da ispitanici deblje usne smatraju manje privlačnim nakon povećanja. (Fotografija: Kourdakova Alena/Shutterstock)

MARINGÁ, Brazil: Usne dolaze u raznim oblicima i veličinama, ali punije usne često se doživljavaju kao fizički dokaz mladosti i lepote. U tu svrhu svake godine se hiljade žena podvrgne zahvatima povećanja usana. Ali povećava li se primenom punila za usne uvek i njihova privlačnost?

Razna istraživanja pokazuju da izgled lica igra ključnu ulogu u društvenim interakcijama, što je jedan od razloga zašto su estetski tretmani lica postali toliko rašireni. Naročito su postupci povećanja usana lako dostupni i popularni među slavnim osobama i ljudima s prirodno tankim usnama.

Prema statističkom izveštaju Američkog udruženja plastičnih hirurga za 2017. godinu, hirurško povećanje usana poraslo je za 60% između 2000. i 2017. Tokom 2016.godine u SAD-u je obavljeno 2,6 miliona zahvata povećanja usana dermalnim punilima, a predviđa se da će taj broj rasti svake godine.

Primena punila na bazi hijaluronske kiseline je minimalno invazivni tretman povećanja usana koji je siguran i predvidljiv i rezultira visokim zadovoljstvom pacijenata. Da bi usmerili kliničare u primeni hijaluronske kiseline koja je prilagođena pacijentu, istraživači iz Brazila analizirali su da li prirodna debljina usana pre punjenja utiče na privlačnost nakon povećanja usana. Zamolili su stomatologe, stručnjake za harmonizaciju lica i laike da ocene privlačnost usana 16 žena grupisanih tako da je bilo 8 sa tankim i srednje debelim usnama i 8 sa debelim i punim usnama, pre i nakon punjenja hijaluronskom kiselinom.

Istraživači su saopštili da je, prema procenama ispitanika, učesnicama koje su imale tanje usne pre tretmana značajno povećana privlačnost usana nakon postupka punjenja. Međutim, otkrili su da, iako su se deblje usne smatrale privlačnijima od tanjih usana i pre i nakon povećanja usana, njihova je privlačnost smanjena nakon postupka punjenja.

Nalazi pokazuju da veći volumen usana nije uvek estetski bolji. "Čini se da postoji ograničenje količine punila koje se ubrizgava kod pacijenata koji već imaju određeni volumen usana pre punjenja", naveli su istraživači.

S obzirom na nalaze, sugeriswali su da bi stomatolozi trebali preporučiti svojim pacijentima količinu punila na temelju volumena usana pre tretmana i drugih faktora koji značajno utiču na preferencije oblika usana, kao što su etnička pripadnost i profesija. “Kliničari moraju biti svesni da je jepota koncept koji se stalno razvija i podleže trendovima. Pacijent od svog lekara očekuje da bude u toeku s najnovijom naučnom literaturom objavljenom na tom području i da bude upoznat s trendovima lepote. Razgovor između stručnjaka i pacijenta razviće odnos poverenja među njima”, zaključili su.

Ovo istraživanje pod nazivom “Evaluation of the attractiveness of lips with different volumes after filling with hyaluronic acid”  objavljeno je u martu 2023. u online izdanju časopisa Scientific Reports.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement