DT News - Serbia & Montenegro - Intraoralni skener održiva alternativa vizuelnoj kliničkoj proceni u otkrivanju karijesa

Search Dental Tribune

Intraoralni skener održiva alternativa vizuelnoj kliničkoj proceni u otkrivanju karijesa

Nedavno urađena studija je pokazala da upotreba intraoralnog skenera za otkrivanje karijesa može biti jednako efikasna kao i standardna vizuelna klinička evaluacija. (Fotografija: vetkit/Shutterstock)
Anisha Hall Hoppe, DTI

Anisha Hall Hoppe, DTI

uto. 11 april 2023

Sačuvaj

ATINA, Grčka/KOPENHAGEN, Danska: Urađeno je vrlo malo istraživanja kako bi se uporedila efikasnost intraoralnih skenera sa efikasnošću vizuelnih pregleda u otkrivanju karijesa zuba. Upoređivanjem ove dve metodologije u otkrivanju i klasifikaciji okluzalnog karijesa, istraživači su sada utvrdili da je upotreba 3D intraoralnog skenera vredna koliko i vizuelna klinička inspekcija i da može biti posebno korisna za daljinsku procenu i istraživanje.

Primarni nalazi su primetili da, korišćenjem intraoralnog skenera, kliničari mogu da izbegnu uobičajene zamke koje dolaze sa vizuelnim pregledom i povezanim 2D dentalnim fotografijama. Na standardne dentalne fotografije može značajno uticati nedostatak odgovarajućeg osvetljenja i uvećanja, kao i ugao pod kojim se slika snima. Dalje prepreke za otkrivanje okluzalnog karijesa mogu uključivati nekarijesne lezije, prekomernu pljuvačku i zubni plak. Veliki problem sui  razdaljine što iziskuje dodatne troškove da bi se došlo do određene populacije pacijenata, a to može otežati kliničarima da sprovode adekvatne oralne preglede.

Istraživači su koristili obe metodologije za procenu tri površine na više od 50 stalnih zadnjih zuba pre i posle ekstrakcije. Pre vađenja, svaki zub je podvrgnut uklanjanju plaka i procenjen je standardnim vizuelnim kliničkim pregledom pored intraoralnog skeniranja. Šest meseci kasnije, modeli su procenjeni na boju i fluorescenciju i dat je histološki rezultat koji procenjuje demineralizaciju gleđi i dentina u odnosu na debljinu. Nisu primećene značajne razlike između mogućnosti otkrivanja karijesa ove dve metodologije.

Istraživači sugerišu da je nedostatak postojeće literature kriv za oklevanje nekih kliničara da usvoje intraoralni skener za upotrebu u otkrivanju karijesa. Takođe su primetili vrednost daljeg istraživanja dodatnih metoda detekcije karijesa korišćenjem intraoralnog skenera uključujući fluorescenciju korišćenjem ekscitacije plavim svetlom zaotkrivanje rane demineralizacije gleđi i detekciju karijesa, transiluminaciju i blisku infracrvenu refleksiju.

Takođe je sugerisano da intraoralni skeneri pružaju konsultantskim kliničarima podatke koji se lako mogu preneti i korisni su za poređenje i da se, prema tome, pokazuju kao održiva alternativa standardnoj vizuelnoj evaluaciji, posebno za pregled teže dostupnih populacija pacijenata.

Studija pod nazivom “Occlusal caries detection on 3D models obtained with an intraoral scanner. A validation study”, objavljena je u izdanju Journal of Dentistry u aprilu 2023.godine.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement