DT News - Serbia & Montenegro - Kako veštačka inteligencija pokreće stomatološku tehnologiju

Search Dental Tribune

Kako veštačka inteligencija pokreće stomatološku tehnologiju

Veštačka inteligencija već utiče na način na koji se vodi stomatologija, a njen uticaj će da raste kako se povećava popularnost digitalne stomatologije. (Fotografija: LuckyStep/Shutterstock)
Brendan Day, Dental Tribune International

Brendan Day, Dental Tribune International

pon. 20 decembar 2021

Sačuvaj

KELN, Nemačka: Integracija veštačke inteligencije (AI) se ubrzala u mnogim industrijama poslednjih godina, a pokazalo se da stomatologija nije izuzetak. Od početnih konsultacija, dijagnoze i planiranja lečenja do hirurških procedura i postoperativne nege, AI tehnologije se stalno usvajaju u stomatološkim ordinacijama sa ciljem da se digitalizuju i pojednostave tokovi rada.

U ovom tekstu ćemo navesti neke od trenutnih trendova u ovoj oblasti i saznati kakvu će ulogu AI verovatno igrati u budućnosti stomatologije.

Jedna od najvećih priča o uspehu stomatološke AI nesumnjivo je DentalMonitoring. Osnovan u Francuskoj 2014. godine, ovaj “specijalista za tehnologiju u ortodonciji” razvio je rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji za sprovođenje kliničke analize slika i 3D datoteka, praćenje i predviđanje kretanja zuba u virtuelnom okruženju i kreiranje fotorealističnih simulacija. Od svojih skromnih početaka kao start-up, DentalMonitoring je sada narastao na preko 400 zaposlenih u 53 zemlje, prikupljajući usput investicije od stomatoloških titana poput Straumann grupe.

Uspeh DentalMonitoring-a – zajedno sa porastom usluga telestomatologije koje je pokrenula pandemija COVID-19 – doveo je do pojavljivanja drugih predloga fokusiranih na veštačku inteligenciju za stomatološki sektor. Smilo.ai, web-bazirana platforma i aplikacija objavljena u februaru 2021. godine, podstiče pacijente da snime svoje zube, koji se zatim analiziraju pomoću AI tehnologije kako bi se identifikovali potencijalni problemi. Pacijent se tada može povezati sa stomatologom koji će, u zavisnosti od situacije, obaviti ili virtuelnu ili ličnu konsultaciju.

Na sličan način, norveška start-up kompanija Atent pokrenuta je 2020. sa ciljem da preseli „dentalnu zdravstvenu zaštitu zasnovanu na radu u klinici u vaš dom“. Koristeći uređaj za intraoralno skeniranje, pacijenti mogu da otpreme skenove snimke sopstvenih zuba u aplikaciju, gde Atten-ov AI analizira svaki zub na karijes i propadanje gleđi. Prema navodima kompanije, korisnici aplikacije Atent kao rezultat mogu da izbegnu nepotrebne stomatološke preglede.

 „Volim da razmišljam o veštačkoj inteligenciji kao o alatu za bolje korišćenje podataka u stomatologiji“ - Prof. Falk Schwendicke, Charité—Universitätsmedizin Berlin

Nisu samo stomatološki pregledi i procedure podvrgnuti izmenama izazvanim upotrebom veštačke inteligencije. Među svojim spektrom usluga, američka softverska kompanija Pearl  je nedavno predstavila Second Opinion, AI softversku aplikaciju koja pomaže stomatolozima da otkriju patologije i druga stanja na rendgenskim snimcima zuba. Second Opinion to čini prvim sistemom koji pokreće veštačku inteligenciju dizajniranim da otkrije čitav niz stanja i patologija na rendgenskim snimcima zuba koji će uskoro ući na evropsko stomatološko tržište, i predstavlja najnoviji dodatak nizu proizvoda koje je kompanija razvila i primenjuje svoju patentiranu tehnologiju kompjuterske vizije sa ciljem da doprinesu većoj efikasnosti, tačnosti i doslednosti različitim zainteresovanim stranama u stomatološkoj industriji.

Etablirane kompanije ulažu u razvoj AI

Međutim, nisu samo početnici u stomatologiji ti kojima pomaže potencijal AI. U aprilu 2021.godine, danska stomatološka kompanija 3Shape pokrenula je 3Shape Automate, prvu svetsku uslugu dizajna zubnih kruna koju pokreće isključivo veštačka inteligencija. Vlasnički algoritam 3Shape Automate je u stanju da isporuči restaurativne dizajne za 5 minuta bez obzira na to koliko je dizajna naručeno, a namenjen je za upotrebu kada zubne laboratorije dožive periode povećane količine posla.

3M Oral Care je još jedna međunarodna kompanija koja je nedavno investirala u potencijal AI. U decembru 2020.godine, kompanija je objavila da je njeno partnerstvo sa Bluelight Analitics stvorilo Bluelight CheckUp radiometar. Korišćenjem AI u kombinaciji sa opsežnom bazom podataka informacija o polimerizaciji, radiometar je u stanju da precizno izmeri sva glavna svetla za polimerizaciju i izračuna optimalno vreme očvršćavanja za kombinacije svetlosti i materijala.

Istraživačka perspektiva

Kao zamenik šefa Odeljenja za operativnu i preventivnu stomatologiju na Charité—Universitätsmedizin Berlin u Nemačkoj, Prof. Falk Schwendicke čvrsto drži prst na pulsu aktuelnog napretka u svetu stomatologije. U prošlogodišnjem intervjuu za DTI, on je izneo kako je veštačka inteligencija integrisana u različite elemente digitalnih stomatoloških tokova — „sve od CAD/CAM-a do 3D štampanja i glodanja“, po njegovim rečima.

Niz studija je pokazao prednosti AI u različitim kliničkim stomatološkim ustanovama. (Slika: Panchenko Vladimir/Shutterstock)

„Volim da razmišljam o veštačkoj inteligenciji kao o alatu za bolje korišćenje podataka u stomatologiji“, rekao je Prof. Schwendicke. „Na primer, često imamo različite slike istih regiona pacijentovih usta snimljene u određenim periodima. Sa integracijom AI tehnologije, jedan od ciljeva bi mogao biti analiza ovih slika kako bi se stomatolozima omogućilo da bolje razumeju šta se tačno dešava sa njihovim pacijentima i da identifikuju sve što bi inače moglo da se propusti“, dodao je on.

Međutim, je Prof. Schwendicke nije zadovoljan razmatranjem primene veštačke inteligencije u stomatologiji sa čisto teorijske tačke gledišta. On je takođe suosnivač projekta za razvoj DentalXrai Pro, softverskog programa koji omogućava stomatolozima da analiziraju radiografije zasnovane na veštačkoj inteligenciji. DentalXrai Pro pristupa kompjuterima visokih performansi i nizu algoritama razvijenih kroz dubinsku softversku obuku koristeći veliki skup podataka postojećih dentalnih radiografija, a zamišljen je kao digitalno drugo mišljenje u stomatološkoj praksi.

Druga istraživanja dodatno su osvetlila različite oblasti u kojima bi se AI mogla pokazati korisnom u kliničkom okruženju. U studiji objavljenoj ranije ove godine, interdisciplinarni tim američkih istraživača predstavio je svoj razvoj novog algoritma mašinskog učenja koji bi mogao pomoći stomatolozima da bolje predvide rizik od razvoja periimplantitisa kod pacijenata sa implantatima.

Algoritam pod nazivom Brza i robusna dekonvolucija profila ekspresije (Fast and Robust Deconvolution of Expression Profiles - skraćeno FARDEEP) korišćen je za istraživanje kliničkih, mikrobnih i imunih profila grupe pacijenata sa implantatima koji su podvrgnuti regenerativnoj terapiji i omogućio je istraživačkom timu da izmeri nivoe određenih štetnih bakterija i korisne imune ćelije u svakom uzorku tkiva prikupljenom od pacijenata.

Iako se specifične primene AI tehnologije mogu razlikovati, jedna stvar je svakako jasna: ona već utiče na to kako se stomatologija sprovodi, i nastaviće da to čini kako profesija postaje sve digitalnija.

Oznake:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement