DT News - Serbia & Montenegro - Kratkotalasno infracrveno snimanje pokazuje potencijal za otkrivanje sekundarnih karijesnih lezija

Search Dental Tribune

Kratkotalasno infracrveno snimanje pokazuje potencijal za otkrivanje sekundarnih karijesnih lezija

Nedavno objavljena studija je pokazala da infracrveno snimanje kratkotalasne dužine ima obećavajuću kliničku primenljivost za praćenje aktivnosti sekundarnih karijesnih lezija. (Fotografijaa: Pavel Ignatov/Shutterstock)
Franziska Beier, Dental Tribune International

Franziska Beier, Dental Tribune International

čet. 16 mart 2023

Sačuvaj

SAN FRANCISKO, SAD: Tačna procena karijesnih lezija, njihove dubine i težine je važna za stomatologe kliničare da odluče da li je intervencija neophodna. U nedavno objavljenoj studiji, istraživačka grupa sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku (UCSF) procenila je da li se infracrvena (SWIR) kratkotalasna dužina i termalna slika mogu koristiti za precizno dijagnostikovanje aktivnosti sekundarnih karijesnih lezija. Dok su prethodne studije koje su koristile ove tehnike pokazale obećavajuće rezultate za procenu aktivnosti lezije, ovo je bila prva studija koja je istraživala upotrebu termičkog snimanja za sekundarne karijesne lezije.

Poslednjih godina, česta upotreba dentalnih restaurativnih materijala usklađenih nijansi sa bojom zuba i radionepropusnih materijala za zamenu karijesne strukture zuba nakon preparacije kaviteta dovela je do značajnog povećanja neotkrivenih sekundarnih karijesnih lezija. Loša adaptacija materijala za vezivanje na strukturu zuba omogućava da tečnosti i bakterijska kiselina prodiru, što dovodi do demineralizacije strukture zuba pod ispunom i formiranja sekundarnog karijesa.

„Stomatolozi sada provode više vremena zamenjujući neuspešne restauracije nego na postavljanje novih zbog neprilagođenosti materijala za vezivanje na strukturu zuba“, prokomentarisao je autor studije dr Nai-Juan N. Čang sa Odeljenja za preventivne i restaurativne stomatološke nauke na UCSF u saopštenju za javnost.

On je objasnio: „Tradicionalne metode koje se oslanjaju na taktilni osećaj i vizuelnu inspekciju zasnovanu na teksturi i boji su veoma subjektivne i nepouzdane. Međutim, trenutno ne postoji uspostavljena tehnologija za snimanje zuba koja može pružiti dijagnostičke informacije sa visokom specifičnošću i osetljivošću prilikom procene aktivnosti karijesa."

Obe tehnike snimanja su korišćene za određivanje brzine gubitka tečnosti iz zuba, što je postignuto sušenjem na vazduhu. Ovo pomaže u određivanju aktivnosti lezija jer su spoljašnji slojevi aktivnih lezija propusniji u poređenju sa zaustavljenim karijesom i zdravim zubima. Za SWIR, aktivne lezije se mogu otkriti posmatranjem promena u SWIR refleksivnosti kako se zub suši. Termalno snimanje se oslanja na promene temperature koje odražavaju količinu vode koja difunduje sa površine aktivnih lezija tokom isparavanja u poređenju sa zaustavljenim karijesom i zdravim zubima.

Kada se kombinuje sa sušenjem na vazduhu, infracrveno snimanje kratkotalasne dužine se može koristiti za otkrivanje aktivnog karijesa. Ovo je moguće zbog poroznih spoljašnjih slojeva aktivnih kaviteta, koji proizvode različite obrasce rasipanja svetlosti od onih kod zdrave strukture zuba i zaustavljenog karijesa kako se zub suši. (Fotografija: Chang et al.)

Prilikom procene pouzdanosti i tačnosti SWIR i termičkog snimanja u otkrivanju aktivnih lezija, rezultati ovih metoda su upoređeni sa merenjima strukture lezije, dubine i stepena karijesa pomoću optičke koherentne tomografije (OCT), tehnike koja koristi infracrvenu svetlost za proizvodnju 3D slike visoke rezolucije i mikro-CT.

Rezultati studije su pokazali da je SWIR snimanje nadmašilo termičku sliku u celini u proceni sekundarnih karijesnih lezija na kruničnim površinama. Termička slika je pokazala dobre rezultate u identifikaciji pukotina, odnosno područja mikropropuštanja, između kompozitnog materijala i strukture zuba, ali je ponekad dala netačne rezultate za složenu okluzalnu anatomiju i pukotine na interfejsima koji imaju tendenciju da zadržavaju vodu, pošto je to ometalo termičku dehidrataciju. SWIR snimanje je bilo manje sklono takvim smetnjama, jer može razlikovati kompozitne materijale, zdravu strukturu zuba i karijesne lezije sa visokim kontrastom. Uprkos složenoj geometriji i topografiji u nekoliko lezija, SWIR snimanje je procenilo propustljivost sa skoro istom tačnošću kao i OCT.

Autori su zaključili da rezultati „dalje demonstriraju potencijal SWIR refleksivnosti i OCT metoda snimanja za kliničko praćenje aktivnosti sekundarnih karijesnih lezija“. „Naš rad pruža dalje razvojne prekretnice ka zadovoljavanju potrebe za boljom dijagnostikom i kliničkim uređajima koji se lako koriste,“ naglasio je dr Čang.

Studija pod nazivom “Assessment of the activity of secondary caries lesions with short-wavelength infrared, thermal, and optical coherence tomographic imaging” objavljena je u časopisu Journal of Biomedical Optics u januaru 2023.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement