DT News - Serbia & Montenegro - Šta uopšte može da radi jedan stomatolog? – razgovor sa Anom Stevanović

Search Dental Tribune

Šta uopšte može da radi jedan stomatolog? – razgovor sa Anom Stevanović

Fotografija iz privatne kolekcija dr Ana Stevanović
Dental Tribune Serbia & Montenegro

Dental Tribune Serbia & Montenegro

pet. 22 decembar 2023

Sačuvaj

Ana Stevanović – rođena Nišlijka, stomatolog, profesionalni edukator, kouč, pisac… i još mnogo toga. Razgovor s njom o tome šta sve može da radi i čime da se bavi jedan stomatolog, da li je ordinacija naš jedini put ili ima puno drugih raznih puteva kojim može profesionalno da se putuje kao stomatolog.

Draga Ana, hvala ti što si pronašla vremena u svom “gustom” rasporedu da mi pomogneš da kolegama ispričamo tvoj životni put i pokušamo da inspirišemo kolege koji iz, bilo kog razloga to bilo, ne vide sebe u svakodnevnom radu sa pacijentima u ordinaciji. Verovatno me tvoja priča i privukla jer sam se i ja odlučila na profesionalni put koji nije uobičajen za diplomiranog stomatologa.

Stomatologiju sam završila u Nišu i sećam se svojih studija kao jednog divnog perioda. Imala sam priliku da naučim puno stvari od ljudi koji su bili jako posvećeni svom poslu. I dobila sam priliku da putujem – Evropska asocijacija studenata stomatologije (EDSA) je u to vreme bila u razvoju i ja sam im se pridružila. U šali kažem da su mi studije stomatologije uništile priliku za «normalnu» karijeru stomatologa.

Šta uopšte može da radi jedan stomatolog? Vrlo brzo nakon diplomiranja sam (kao i 99% kolega) otišla u ordinaciju i od starta se osećala jako čudno. Usamljeno. Usamljenost se pretvorila u opšte očajanje kad sam shvatila da ja ovaj posao neću moći da radim na ovakav način.

I tako si umesto očajavanja rešila da napraviš neki, možda za stomatologa, neuobičajen i hrabar korak…

Pitanje koje me je držalo budnu noćima je bilo: šta može da radi stomatolog van ordinacije? Dentalna industrija mi je pala na pamet. Međutim, baš ono što sam ja htela da radim je zahtevalo još neku edukaciju koju sam našla zahvaljujući internetu i Google-u. SDA Bocconi, jedna od najprestižnijih evropskih i svetskih menadžment škola je imala master program koji se zvao Master međunarodnog menadžmenta u zdravstvu, ekonomije i politike (MIHMEP).

Zbog svog CV-a sam dobila punu stipendiju i otišla za Milano. Moja ideja je bila da po završetku tih studija potražim posao u međunarodnoj dentalnoj kompaniji. I to je baš ono što se desilo. I tako sam završila u Švajcarskoj, u kompaniji Curaden AG. Curaden je možda ime koje ne znaju mnogi, ali glavni brend Curaden-a znaju gotovo svi u Srbiji – CURAPROX.

Kakvu vrstu posla si radila u kompaniji Curaden? Ima li to sve veze sa poznavanjem stomatologije ili menadžmenta, ili je sve to zajedno izgradilo tvoj profesionalni put u kompaniji?

Od samog starta u ovoj porodičnoj kompaniji, bilo mi je jasno da sam u jednoj jako interesantnoj organizaciji, kompaniji koja je vođena ogromnom vizijom da svet oralnog zdravlja zaista promenimo na bolje.

Ako me pitate šta jedan stomatolog može da radi u stomatološkoj firmi, odgovor je – puno toga. Od marketinga za profesionalce, razvoja novih proizvoda, kontrole kvaliteta, do prodaje. Moja ljubav prema edukaciji me je odvela baš tamo – u odeljenje koje će po mom dolasku promeniti ime u Odeljenje za profesionalnu edukaciju. Da sam imala malo više iskustva, prevela bih ime u Odeljenje za medicinsku edukaciju, jer je to bolji naziv za posao koji sam radila (skoro) narednu deceniju.

Moj posao je bio striktno vezan za seminare za profesionalce, i to pre svega seminar iTOP-a (individualno trenirana oralna profilaksa). Taj posao je obuhvatao puno aspekata – razvoj novih predavača, novih tržišta, struktura seminara i ono sto zovemo “customer journey”, što je bilo istraživanje iskustva naših klijenata od trenutka kad čuju za seminar do trenutka kada se seminar završio. Vremenom smo shvatili (a COVID je to i ubrzao) da treba da se širimo i uveli smo webinare (u saradnji sa Dental Tribunom), kao i neke nove kurseve.

A onda si nastavila dalje i svoje znanje i iskustvo primenila opet u nekom drugačijem izrazu…

Posle puno godina predivne karijere u Curaden-u, došlo je vreme da istražim neke nove pravce svog razvoja. Ponovo me je ta ljubav prema edukaciji je navela da odem u nove vode – vode koučinga. Danas imam svoju kompaniju u Švajcarskoj gde delim svoje usluge u dve kategorije – za par odabranih firmi i dalje radim strategiju razvoja medicinske edukacije i strateških partnerstava, a drugi deo se bavi razvojem lidera i liderskih timova.

Naša stomatološka profesija je divna, svestrana i omogućava nam da se uz struku bavimo i estetikom, i da ulepšavamo ljude pored toga što im pomažemo da budu zdravi. Ali, tvoja priča je dokaz da svoj doprinos zajednici i struci jedan stomatolog može dati i ukoliko ne vidi sebe u ordinaciji. Imaš li neku poruku za kolege u Srbiji, posebno možda za mlađe koji još nisu tačno definisali kojim putem žele da idu?

Na pitanje šta može da radi jedan stomatolog – danas odgovaram sa: SVE. To ne znači da sad pola novih stomatologa treba da izađe iz ordinacije, već da znaju da mogu da naprave jedan balans u karijeri – možda žele da rade i u ordinaciji i pored toga na nekom projektu koji ih interesuje. Ono što je bitno, posebno za mlade stomatologe, je da kroz studije i prve godine prakse otkrivaju sebe – svoja interesovanja, želje, talente. A onda da ulože dosta vremena da te talente i interesovanja razviju maksimalno. To će im doneti uspešnu karijeru u kojoj ce moći da uživaju dugoročno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement