Search Dental Tribune

"Efekat biča": Kriza lanca snabdevanja povećava troškove stomatološke ordinacije

E-Newsletter

The latest news in dentistry free of charge.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Stručnjaci kažu da bi mogle biti potrebne najmanje dve godine da se luke oporave od krize lanca snabdevanja 2021. (Slika: Travel mania/Shutterstock)
Jeremy Booth, Dental Tribune International

By Jeremy Booth, Dental Tribune International

čet. 10 februar 2022

save

NJUJORK, SAD: Mnogi potrošači su postali svesni prekida lanca snabdevanja tokom prazničnog perioda. U nekim gradovima je bilo teško doći do božićnih lampica, kao i do igračaka i određene elektronike; Ipak, ozbiljnija je bila nedavna nestašica robe poput paracetamola i poluprovodnika i sirovina koje se koriste za izradu proteza i drugih medicinskih uređaja. Kao pružaoci zdravstvenih usluga, stomatolozi su bili svesni uticaja pandemije na globalne lance snabdevanja otkako je lična zaštitna oprema postala tražena roba početkom 2020. Skoro dve godine kasnije, stomatološke ordinacije se i dalje suočavaju sa višim troškovima osnovnih zaliha zbog tog prekida.

Ekonomisti govore o „efektu biča“ kako bi opisali kako značajna izobličenja u potražnji izazivaju talase u globalnim lancima snabdevanja. Pandemija COVID-19 ne samo da je pokrenula takve fluktuacije u potražnji, već je i pojačala njihove efekte prizemljenjem letova, zatvaranjem luka i proizvodnih objekata i izazivanjem uskih grla u globalnim brodskim putevima. Lanci snabdevanja u zdravstvu su „pretrpeli ekvivalent srčanom zastoju“ kada je kineski izvoz zastao početkom 2020. godine, rekao je Magnus Meier, potpredsednik i šef veleprodajne distribucije u kompaniji koja se bavi razvojem poslovnog softvera SAP. Pišući u časopisu Forbes u decembru, Meier je rekao da zdravstvo sada oseća efekat biča u obliku zaustavljenih izbornih procedura i prekomernog naručivanja zaliha — i jedno i drugo šalje nejasne signale proizvođačima.

Šta kriza lanca snabdevanja znači za stomatologe?

 U članku koji je objavila Državna stomatološka asocijacija Njujorka (NISDA), Burke Spielmann, generalni direktor podružnice Henry Schein TDSC.com, rekao je da su troškovi zaliha ostali visoki uprkos tome što se potražnja za linu zaštitnu opremu stabilizovala. On je objasnio da, dok su stomatološke klinike u SAD u proseku trošile 5,5% do 6,0% svog prihoda na stomatološke materijale pre pandemije, ova potrošnja je sad porasla na 8,0% do 9,0%.

Strah od nestanka robe i kašnjenja uzrokovana uskim grlima u lancu snabdevanja doveli su do prekomernog naručivanja kupaca, a to je pomoglo da se cene održe na visokom nivou, a Spielman je napisao da bi stomatolozi trebalo da očekuju da će nastaviti da snose veće troškove zaliha i u 2022.godini. Dr Chris Salierno, glavni stomatološki službenik njujorške stomatološke kompanije Tend, rekao je za NYSDA: „U opasnosti smo da vidimo nove talase kašnjenja u snabdevanju i povećanja cena sve dok je naš globalni lanac snabdevanja tanak.”

Jorge M. Gomez, potpredsednik i glavni finansijski direktor kompanije Dentsply Sirona, prokomentarisao je prošle godine da je teško reći kada će se problemi u lancu snabdevanja ublažiti. Gomez je analitičarima u oktobru rekao: „Teško je predvideti koliko će dugo trajati problemi u lancu snabdevanja jer, opet, ovo nije nešto jedinstveno za stomatološku industriju. Ovo utiče na skoro sve proizvodne industrije na globalnom nivou, tako da smo mi relativno mali deo te velike, velike jednačine." Dodao je: „Preduzećemo sve što možemo da smanjimo loš uticaj na našu branšu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *