Dental Tribune Serbia & Montenegro

Stomatološke ordinacije se ponovo otvaraju širom sveta

By Jeremy Booth, DTI
June 10, 2020

LAJPCIG, Nemačka: Mnoge vlade su počele sa ublažavanjem ograničenja pružanju usluga javnog zdravlja, rekavši da su njihove zemlje pobedile prvi talas virusa SARS-CoV-2. Stomatološke ordinacije su počele ponovo da se otvaraju širom Evrope, Kanade, SAD-a, Indije, a osoblje i pacijenti moraju da se prilagode novim pravilima u pružanju oralne nege. Zdravstvene mere predostrožnosti razlikuju se na različitim stomatološkim tržištima, ali sa sigurnošću se može reći da odlazak kod stomatologa nije ono što je bilo u februaru.

Prostrane čekaonice su bez uobičajenih časopisa, flajera i dečijih igračaka; pacijenti, sami u svojim automobilima, pozivaju ordinaciju kako bi obavestili osoblje da su stigli na termkin - ovo su samo neke od zdravstvenih mera predostrožnosti, koje se trenutno primenjuju na stomatološkim klinikama u Kanadi. Klinike širom Kanade bile su primorane da se zatvore sredinom marta, ali stomatolozi se sada vraćaju na posao. Socijalno distanciranje je novi kamen temeljac zakazivanja termina širom sveta. Prioritet se daje pacijentima na osnovu njihovih potreba i hitnosti njihovog lečenja. Od njih se traži da nose maske za lice pre i posle pregleda i da im se izmeri temperatura u čekaonici. Stomatolozi nose zaštitne naočare, maske, rukavice i, u nekim slučajevima skafandere, kape i N95 zaštitne maske. Za svaki tretmank potrebno je više vremena, jer se u ordinaciju može primati samo po jedan pacijent. Dr Aaron Burri iz Kanadskog udruženja stomatologa rekao je za Global News da "bezbednost pacijenata sada uključuje više od samo posete stomatologu". Objasnio je: "Sve počinje od trenutka kada pacijent napusti svoj dom do trenutka kada stigne u vašu ordinaciju do trenutka kada ode kući."

Stomatologija u SAD takođe počinje sa radom, uprkos tome što imaju najveći broj infekcija SARS-CoV-2 i smrtnih slučajeva od posledica bolesti COVID-19 u svetu. Američko udruženje stomatologa je izjavilo da podržava obnavljanje rada stomatoloških ordinacija u državama u kojima stopa zaraze SARS-CoV-2 opada, ali Savezni centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savetuje pacijente da ograniče svoje odlaske kod stomatologa samo na neophodne procedure .

U Velikoj Britaniji nije određen datum za nastavak pružanja stomatoloških usluga. Prema Telegrafu, očekuje se da se stomatološke ordinacije u Engleskoj ponovo otvaraju u fazama. List je objavio da su poslanici pozivali vladu da uključi stomatologe u drugu fazu ublažavanja restrikcija, što bi značilo da bi se stomatološke ordinacije širom Velike Britanije mogle ponovo otvoriti zajedno sa nebitnim prodavnicama 15. juna.

Indija je otvorila neke sektore svoje ekonomije, ali je izolovala žarišta infekcije SARS-CoV-2 i označila ih kao crvene ili kao obuzdavajuće zone. Stomatološke ordinacije smeštene u ovim zonama i dalje su zatvorene. U tim zonama mogu se obavljati samo hitni stomatološki zahvati, a klinike koje se nalaze u narandžastoj i zelenoj zoni mogu da pružaju konsultacije, ali da izvode samo hitne postupke.

Stomatološke ordinacije nastavile su rad u Francuskoj nakon dvomesečnog zatvaranja koje je počelo od 14. marta. Za to vreme, stomatolozi su pružali samo ograničenu konsultativnu negu pacijentima telefonom i e-poštom. Associated Press je izvestio da je više od 40.000 zubara u zemlji izloženo visokom riziku da se zarazi virusom. Nastavljeno je pružanje stomatoloških usluga je u Švajcarskoj od 27. aprila, na Islandu od 4. maja, a u većini privatnih stomatoloških ordinacija u Kini, Južnoj Koreji i Japanu od sredine aprila. Zdravstvene mere koje se primenjuju u klinikama znatno se razlikuju od zemlje do zemlje. Na primer, u Nemačkoj, gde stomatološke klinike nisu bile primorane da se zatvore nakon izbijanja pandemije, nisu npr. sve klinike zahtevale da pacijenti nose masku za lice prilikom dolaska na termin. (Ovo je bilo iskustva autora tokom rutinskog pregleda zuba u Lajpcigu na dan pisanja teksta).

Stomatolozima u Danskoj i Norveškoj dozvoljeno je ponovno otvaranje 20. aprila, a doneta su osnovna ograničenja u pogledu dovođenja pratećih osoba na termine, i u vezi sa rasporedom zakazivanja i dezinfekcije.

Ove mere i povećani troškovi lečenja zbog većih režijskih troškova za klinike mogu biti nova normalnost u stomatologiji, barem u doglednoj budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International