Dental Tribune Serbia & Montenegro

Istraživanje potvrdilo da žvakaća guma pomaže u borbi protiv zubnog karijesa

By Dental Tribune International
December 12, 2019

LONDON, Velika Britanija: Iako su dobrobiti upotrebe žvakaćih guma često tema rasprava, postoji veliki broj naučnih istraživanja koja pokazuju da žvake bez šećera imaju dobar uticaj na oralno zdravlje. Upravo se tom temom bavilo i nedavno naučno istraživanje koje je potvrdilo da upotreba žvakaćih guma bez šećera može da dovede do redukcije pojave karijesa i kod dece i kod odraslih.

Sistemskim pregledom postojećih naučnih istraživanja bavili su se naučnici sa Kings koledža (King’s College London) iz Londona. Oni su pronašli i analizirali 12 naučnih istraživanja koja su objavljena u poslednjih 50 godina koja su za temu imala uticaj žvakaćih guma bez šećera na oralno zdravlje.

Tim naučnika je ustanovio da upotreba žvakaćih guma bez šećera redukuje pojavu zubnog karijesa za 28 procenata i da stoga može da se koristi kao moguće preventivno sredstvo u kombinaciji sa edukacijom pacijenata i pravilnim održavanjem zubne higijene. Mežutim, naučnici su naglasili da ovo njihovo istraživanje i nalazi nisu konačni iz više razloga, nego je neophodno nastaviti sa detaljnijim istraživanjima.

“Postoji određen stepen varijabilnosti u objavljenim naučnim istraživanjima o efektima žvakaćih guma na oralno zdravlje i klinička istraživanja su uglavnom bila osrednjeg kvaliteta,” objasnio je dr Avidžit Banerdži (Dr Avijit Banerjee), profesor londonskog Kings koledža i vodja naučnog tima ovog istraživanja. “I pored tih manjkavosti smatrali smo da je neophodno da obnovimo i unapredimo postojeća saznanja o žvakaćim gumama bez šećera i njihovom uticaju na pojavu karijesa i uopšte na oralno zdravlje. Naš plan je da nastavimo sa daljim istraživanjima kojim bi determinisali prihvatljivost i napravili studiju izvodljivosti upotrebe žvakaćih guma bez šećera kao preventivne metode u javnom zdravlju”.

Prethodna naučna istraživanja su pokazala da upotreba žvakaćih guma može da dovede do povećanja nivoa određenih vitamina u krvnoj plazmi, o čemu je prošle godine izveštavao prošle godine izveštavao Dental Tribune International. Specifičnost razvoja saznanja o uticaju žvakaćih guma bez šećera na zubni karijes je i što to zapravo nije konkretno istraživano, završio je svoju izjavu dr Banerdži.

Ovo naučno istraživanje, pod nazivomA systematic review and meta-analysis of the role of sugar-free chewing gum in dental caries”, objavljeno je 19. novembra 2019.godine u onlajn izdanju časopisa Journal of Dental Research: Clinical and Translational Research, pre objavljivanja u štampanom izdanju.

Comments are closed here.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International