Dental Tribune Serbia & Montenegro

Najduži zub na svetu: Zub iz Ofenbaha dužine 37,2 mm

By ZWP online
November 07, 2019

Dosadašnji rekorder u dužini ljudskog zuba bio je čovek iz Indije. Međutim, zub koji je izvadio dr Maks Lukas (Dr. Max Lukas), nemački stomatolog iz Ofenbaha na Majni, dužine 37,2 mm postao je novi rekorder jer je dužina tog zuba za 0,5mm veća od dosadašnjeg „rekordera“.

Kako je dr Lukas izjavio redakciji ZWP online, ekstrahovani zub je ostao kod njega prema dogovoru sa pacijentom jer je za evidentiranje rekorda u Ginisovoj knjizi potrebno podneti dokaz. Prihvatanje rekorda za Ginisovu knjigu je u toku i očekuje se uskoro zvanična verifikacija. Slučaj ovog pacijenta je nedavno objavljen u časopisu Swiss Dental Journal – što je i bio jedan od uslova za unos u Ginisovu knjigu rekorda.

Ovaj zub je dr Lukas ekstrahovao još u proleće ove godine i to nije bila obična rutinska procedura, izjavio je dr Lukas: „Ovaj zub je zbog dužine morao da se odstrani operativnim putem. S obzirom da je zub već bio trepaniran sa palatinalne strane i da je koren bio veoma dugačak moralo se pristupiti zahvatu veoma oprezno da ne bi došlo do frakture korena što bi zakomplikovalo proceduru.“

Da je zub poseban zbog svoje dužine moglo se videti već na OPT snimku, mada je „to bilo iznenađenje s obzirom na stas pacijenta“, rekao je dr Lukas.

Fotografije: Dr. Max Lukas

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International