Dental Tribune Serbia & Montenegro

Stomatolozi iz Indije ekstrahovali 526 zuba iz usta dečaka

ČENAI, Indija: Tokom neobične operacije koja je trajala dva sata na indijskoj klinici Saveetha Dental College and Hospital izvađeno je sedmogodišnjem dečaku 526 zuba iz usne duplje. Ti zubi su pronađeni u vrećici koja se nalazila u zadnjoj regiji donje vilice. Stomatolozi nisu sigurni da li je uzrok ove pojave genetski ili od spoljnih faktora.

Dečak je primljen u bolnicu zbog bolova i oticanja u vilici i ustanovljeno je da kod njega postoji poremećaj sintetizovanja odontoma. “Ove izrasline koje liče na tumor onemogućavale su rast stalnih molara sa zahvaćene strane donje vilice,” rekao je dr  P. Senthilnathan sa Odeljenja za oralnu i maksilofacijalnu hirurgiju Saveetha Dental College and Hospital u izjavi za New Indian Express. “Rentgenski i CT snimci pokazali su postojanje mnogobrojnih rudimentiranih zuba u tkivu nalik na vrećicu. Operacija je trajala dva sata, a pet sati nam je bilo potrebno da izvadimo sve zube iz te strukture nalik na vrećicu. Cela uklonjena nakupina iz vilice je bila težine 200 grama.”

Kad je dečak imao 3 godine roditelji su ga vodili u obližnju bolnicu kad su primetili pojavu manjeg otoka u tom istom predelu usne duplje, ali onda nije rađena nikakva intervencija zbog godina malog pacijenta. Po saznanjima lekara koji su izveli ovu intervenciju, nikad nijedna slična intervencija nije urađena u svetu, a najsličnija intervencija je bila kod 17-godišnjeg dečaka iz Mumbaija kod kojeg je 2014. Godine uklonjeno 232 zuba.”Zubi koji su izvađeni bili su različitih veličina, najmanji je bio 0,01 mm do najvećeg koji je bio 3mm veličine. Zubi su imali malu krunicu, sa gleđi na površini i mali koren,” izjavila je dr Pratibha Ramani, načelnik Odeljenja za oralnu i maksilofacijalnu hirurgiju u intrevjuu datom za The Guardian.

Dr Ramani je dodala da je iznenađujuće da je dečak imao jedva primetne smetnje kad je primljen u bolnicu. “Jedino što mu je pravilo problema je da sa te strane vilice nije imao zube u zadnjoj regiji, kao i da je povremeno imao bolove i otok koji je postojao u tom delu vilice je počeo da se povećava”. Dečak, koji sad ima samo 21 zub u ustima, otpušten je iz bolnice 3 dana nakon operacije i dobro se oporavio.

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International