Rast novih zuba: Istraživači slede „san svakog stomatologa“

Search Dental Tribune

Rast novih zuba: Istraživači slede „san svakog stomatologa“

Lek koji stimuliše rast zuba biće podvrgnut kliničkim ispitivanjima sledeće godine - ako bude uspešan, mogao bi da ima široku primenu u stomatologiji. (Fotografija: Stas Walenga/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

sre. 26 jul 2023

Sačuvaj

OSAKA, Japan: Do 2030. godine jednostavan lek može pomoći pacijentima sa anodoncijom da im izrastu zubi koji im nedostaju. Jedan pionirski istraživač u Japanu proučava regeneraciju zuba više od dve decenije, radeći na onome što on naziva „snom svakog stomatologa“, a klinička ispitivanja leka koji je razvio trebalo bi da počnu sledeće godine.

Dr Katsu Takahashi i njegov tim su 2021. dokazali biološku efikasnost nove genske terapije za regeneraciju zuba kod miševa. Fokusirajući svoju pažnju na USAG-1, protein sintetizovan genom koji ometa razvoj zuba kod miševa, istraživači su razvili sredstvo za inhibiciju proizvodnje proteina koji je doveo do rasta novih zuba. Rezultati su stekli dužnu međunarodnu pažnju kada su objavljeni u julu 2021. u Scientific Reports, a klinička ispitivanja koja imaju za cilj da repliciraju rezultate na ljudima trebalo bi da počnu u julu 2024. Ako se utvrdi da je lek efikasan i bezbedan za ljudsku upotrebu, istraživači imaju za cilj da ga razviju za lečenje anodoncije kod dece uzrasta od 2 do 6 godina.

Dr Takahashi, stomatolog koji je završio postdiplomske studije iz molekularne biologije, istražuje ponovni rast zuba na Univerzitetu Kjoto od 2005. godine.  Sada je postao šef Odeljenja za stomatologiju i oralnu hirurgiju u bolnici Kitano Instituta za medicinska istraživanja u Osaki, i dr Takahashi se nada da će lek biti dostupan za opštu upotrebu do 2030. godine.

„Ideja o rastu novih zuba san je svakog stomatologa“, rekao je dr Takahashi za nacionalne dnevne novine  The Mainichi. „Radim na ovome još od kad sam bio student. Bio sam uveren da ću to moći da ostvarim", dodao je on.

Anodoncija može negativno uticati na razvoj dece i dovesti do ozbiljnih problema sa oralnim zdravljem. Kongenitalno stanje pogađa oko 1% populacije, a smatra se da je oko 10% slučajeva anodoncije uzrokovano genetskim faktorima. Ako se pokaže da je lek efikasan, može imati širu primenu u stomatologiji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement