Dental Tribune Serbia & Montenegro

SARS-CoV-2: Stomatologija je na vrhu najopasnijih zanimanja

By Franziska Beier, Dental Tribune International
July 10, 2020

Prema analizi Udruženja radnika u Alberti, USA koja se zasnivala na dve varijable: prvo, nivo fizičke blizine prema trećim licima kojoj su izloženi radnici na svojim radnim mestima i, drugo, ukupna učestalost izloženosti zaraznim bolestima i infekcijama na radu. AFL je identifikovao potencijalni rizik od izloženosti SARS-CoV-2 u stotinama različitih zanimanja i stvorio listu od 100 radnih mesta u za koje je rizik od infekcije bio najveći.

Na osnovu analize, radnici koji su se rangirali najviše po riziku od infekcije bili su stomatološki higijeničari i stomatolozi, čiji je indeks 100,0, a slede ih zubni asistenti (97,5), te stomatolozi i zubni tehničari koji izrađuju proteze (97,0). Sledeće profesionalne grupe sa samo nešto nižim rizikom od stomatoloških radnika bili su lekari opšte prakse i kućni lekari. (95,5).

Tabela u članku New York Times-a grafički je prikazala nivoe rizika različitih profesionalnih grupa u Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu podataka iz O*NET (grafikon možete pogledati na ovde . Svako zanimanje predstavljeno je mehurićem, a njegov položaj ukazivao je na nivo rizika od infrkcije sa SARS-CoV-2. Vertikalni položaj svakog mehurića pokazuje koliko su često radnici izloženi bolesti i infekciji; horizontalni položaj ocenjuje koliko su ljudi bliski drugim licima u toku radnog vremena. Stomatološki higijeničari su smešteni u gornjem desnom uglu grafikona zbog toga što su pod najvećim rizikom od infekcije. Rezultat za svaku od dve kategorije učestalosti -izloženost i fizička blizina drugim osobama iznosi 100. Ostale profesionalne grupe u stomatologiji koje imaju gotovo istu šansu za izlaganje su oralni i maksilofacijalni hirurzi (ocena 99 i 99), zubni asistenti (96 i 99) i opšti stomatolozi (95 i 99).

Smernice za negu zuba i oralno zdravlje tokom pandemije

Istraživači sa Eastman instituta za oralno zdravlje sa Univerziteta u Ročesteru, SAD objavili su članak u JDR Clinical and Translational Research on dental care tokom pandemije SARS-CoV-2 sa ciljem da pruže smernice o riziku prenošenja virusa u stomatološkom okruženju, o zaštiti od nosokomijalnih infekcija i istraživanjima oralnog zdravlja koja se odnose na COVID-19. Teme koje se obrađuju u radu uključuju prenošenje od asimptomatskih i pre-simptomatskih bolesnika, oralne implikacije SARS-CoV-2 i COVID-19 na oralno zdravlje i pružanje stomatološke nege tokom pandemije.

„Pandemija COVID-19 otkrila je značajne nedostatke u kolektivnom odgovoru globalnih zdravstvenih sistema na vanredno javno zdravstveno stanje“, rekao je glavni urednik kliničkih i translacionih istraživanja JDR prof. Joceline Feine u saopštenju za javnost Međunarodnog udruženja za stomatološka Istraživanja. „Iako je stomatologija relativno mali deo u odgovoru na COVID-19, stomatološki profesionalci i organizacije treba da iskoriste ovu priliku za procenu uloge stomatoloških stručnjaka u globalnoj vanrednoj situaciji u javnom zdravstvu.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International