Dental Tribune Serbia & Montenegro

IDS 2021: Organizatori o merama bezbednosti za COVID-19

By Jeremy Booth, DTI
July 24, 2020

KELN, Nemačka: Za održavanje sajmova neophodna je komunikacija direktnim kontaktom, licem u lice. Organizatori Međunarodnog stomatološkog sajma (IDS) uvereni su da će se manifestacija sledeće godine moći održati i objavili su osnovne principe koji stoje iza niza mera za koje kažu da će omogućiti da umrežavanje i lična interakcija na događaju biti bezbedna i što je moguće uspešnija.

Više od 2.300 kompanija izlagalo je na IDS 2019, a oko 160.000 posetilaca je doputovalo iz 166 zemalja da bi prisustvovali događaju u Kelnu. U trenutnoj zdravstvenoj krizi, postavljaju se ozbiljna pitanja o mogućnostima održavanja fizičke udaljenosti i zdravstvenim rizicima koji su povezani sa osnovnim međuljudskim kontaktima.

„U proteklih nekoliko meseci razvili smo sveobuhvatan koncept za ponovno pokretanje sajmova u Kelnu koji se zasniva na opsežnim procesima i bliskoj saradnji sa svim nadležnim vlastima“, komentarisao je Oliver Frese, glavni operativni direktor Koelnmesse-a. U zajedničkom saopštenju za štampu Saveza nemačke stomatološke industrije (VDDI) i njegovog poslovnog preduzeća, Društva za unapređenje stomatološke industrije (GFDI), objašnjeno je da su # B-SAFE4biznis zdravstvene mere kompanije Koelnmesse grupisane u četiri odeljka: SHOW SAFE ("pokaži bezbednost"), MEET SAFE ("upoznaj se sa bezbednošću"), STAY SAFE ("budi bezbedan") i VISIT SAFE ("učestvuj bezbedno").

Merama se reguliše interakcija na sajmu pružajući dovoljno prostora za bezbedno prisustvovanje velikog broja učesnika po izložbenim salama, u kojima će sistem za digitalnu signalizaciju poboljšati komunikaciju. Štandovima će se dodeliti više prostora tako da broj posetilaca na pojedinim štandovima neće biti ograničen, pod uslovom da se može održavati minimalna udaljenost od 1,5m. Raspodela učesnika sajma i protok posetilaca biće praćeni i, po potrebi, regulisani pomoću tehničkih rešenja. Posetioci će moći kupiti ulaznice samo putem interneta, tako da organizatori mogu osigurati praćenje svih učesnika.

Kompanija Koelnmesse je saopštila da će redovno preispitivati svoj sigurnosni koncept i prilagođavati ga promenljivim uslovima.

Organizatori smatraju da je pandemija SARS-CoV-2 prilika za preispitivanje filozofije sajmova, ali i dalje imaju nepokolebljiv stav da su susreti licem u lice ključni za održavanje postojećih kontakata i razvoj novih poslovnih prilika. „Tek tada se mogu razviti zajednička rešenja za upravljanje krizama, osigurati postojeći poslovni odnosi i uspostaviti novi poslovni kontakti. IDS 2021 je stoga osmišljen kao otvoreni forum kako bi se olakšao ovakav oblik razmene za međunarodnu stomatološku industriju “, objasnili su oni.

Prijave za IDS uprkos pandemiji SARS-CoV-2

Mark Stephen Pace iz VDDI rekao je da stomatološke kompanije koje su se registrovale za IDS 2021 „gledaju u budućnost i pronalaze načine za prevazilaženje krize“. (Fotografija:VDDI)

Članovi VDDI sastali su se u Kelnu 2. jula 2020.godine, a predsednik Odbora Mark Stephen Pace rekao je da je više od polovina ukupnog broja registracija za 2019. godinu već primljeno. U izjavi za štampu on je komentarisao: „Umesto da ih okolnosti paralizuju, više od 1300 registrovanih proizvođača gleda u budućnost i pronalaze načine za prevazilaženje krize. Za njih je učešće u IDS 2021 prilika za novi početak u industriji. “

VDDI smatra da će Koelnmesse i GFDI preduzeti dodatne korake kako bi IDS učinili još atraktivnijim za posetioce i izlagače, poput korišćenja digitalnih alata za povezivanje grupa posetilaca. VDDI je rekao da je odredio rok početkom oktobra za kritično preispitivanje situacije i postojećih mera. U izjavi je rečeno: "Do tada će svi registrovani i prijavljeni izlagači IDS-a imati priliku da izvedu i sopstvene procene rizika i da sami procene i donesu odluku."

IDS 2021 trebalo bi da se održi od 9. do 13. marta sledeće godine u nemačkom gradu Kelnu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International