Dental Tribune Serbia & Montenegro

Stomatologija suočena sa gubicima zbog COVID-19

By Jeremy Booth, DTI
August 05, 2020

LAJPCIG, Nemačka: Pandemija SARS-CoV-2 uzrokovala je značajne poremećaje u pružanju stomatoloških usluga širom sveta. Broj pacijenata smanjen je za čak 80 procenata u aprilu, a finansijske posledice za stomatologe bile su značajne. Krajem drugog kvartala ove godine, najveće svetske stomatološke kompanije počele su da javno govore o svojoj finansijskoj situaciji.

Dental Tribune International je u februaru izvestio da je 2019. godina bila godina za nova dostignuća i uspehe za vodeće svetske proizvođače kao npr. za kompaniju Align Technology. U 2019. godini prodaja je porasla za 22,4% i dostigla rekordnih 2,4 milijarde USD (2,04 milijarde EUR), a kompanija je isporučila više od 1,5 miliona aligner-a, više nego što je to bilo slučaj u 2018. godini.

Align Technology je prva velika stomatološka kompanija koja je svoje rezultate objavila u drugom tromesečju ove godine, a oni ilustruju koliko će najverovatnije biti smanjeni prihodi u ovoj godini. Kompanija je u drugom kvartala obve godine isporučila nešto manje od 222.000 slučajeva Invisalign-a što je 41,2% manje nego što je to slučaj u istom periodu prošle godine. Ukupni prihodi iznosili su 352 miliona USD, što je za 41,3% manje u odnosu na 2019. godinu. Kompanija je za taj drugi kvartal iskazala operativni gubitak od 73 miliona USD, što je za 141,4% manje od operativne dobiti od 176,5 miliona USD, koju je ostvario za drugi kvartal 2019. godine.

Džon F. Morici, glavni finansijski direktor i potpredsednik globalnih finansija kompanije Align, rekao je investitorima u pozivu na web konferenciju da kompanija neće planirati smernice za budućnost, zbog neizvesnosti oko mogućeg daljeg razvoja pandemije SARS-CoV- 2 i potencijalnih nacionalnih i lokalnih ograničenja koje bi mogao izazvati ponovni rast zaraženih.

Lideri u stomatologiji o gubicima u drugom tromesečju

Ostale velike stomatološke kompanije treba tek da obelodane svoje finansijske rezultate za drugi kvartal u narednim nedeljama. Envista Holdings, koja je vlasnik stiomatoloških proizvođača KaVo, Kerr, Nobel Biocare Systems i Ormco, ​​objaviće svoje rezultate početkom avgusta i o njima će raspravljati u onlajn konferenciji. Globalni distributer Henry Schein objaviće svoje rezultate na onlajn konferenciji 4. avgusta, 3D systems 5. avgusta i Dentsply Sirona 6. avgusta, dok će tele-ortodoncijski SmileDirectClub izvestiti o svojim rezultatima12. avgusta.

Straumann grupa je u maju najavila da će ove godine smanjiti svoju globalnu radnu snagu za 9% kako bi uskladila svoje troškove sa smanjenim prihodima, a kompanija tek treba da saopšti datum kada će objaviti svoje rezultate na polugodištu. U maju je izvršni direktor kompanije, Guillaume Daniellot, prokomentarisao: „Korona virus je ostavio svoj pečat proteklih meseci i moramo biti spremni da se pozabavimo uticajem pandemije na raspoloživi dohodak i poverenje potrošača u narednim kvartalima.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International