Trebalo da potvrditi tvrdnju o alergiji na penicilin u cilju sprečavanja prekomerne upotrebe antibiotika u stomatologiji

Search Dental Tribune

Trebalo da potvrditi tvrdnju o alergiji na penicilin u cilju sprečavanja prekomerne upotrebe antibiotika u stomatologiji

Prema dr Bodil Lund, oko 10% pacijenata kaže svom stomatologu da je alergično na penicilin, iako je to potrvđeno samo oko 1% populacije. (Slika: rSnapshotPhotos/Shutterstock)

ŠTOKHOLM, Švedska: Rezistencija na antibiotike kao rezultat preteranog propisivanja je tema od velike važnosti za istraživače i lekare svih specijalnosti u medicini, usključujući i stomatologiju. Dr Bodil Lund, profesorka oralne i maksilofacijalne hirurgije i šef Odeljenja za stomatološku medicinu Karolinska instituta u Švedskoj, pobornik je racionalne antibiotske terapije u stomatologiji.

„Penicilin deluje veoma dobro na zubne infekcije. Međutim, oko 10% pacijenata kaže svom stomatologu da su alergični na penicilin, iako je to potvrđeno kod samo oko 1% populacije. Alergični pacijenti dobijaju klindamicin, koji je antibiotik širokog spektra. Obično pozivam stomatologe ovde da zamole svoje pacijente da ih pregleda lekar i ustanovi alergiju“, rekla je prof. Lund u intervjuu predstavljajući  Karolinska Institut.

Profesor Lund je navela primere iz Švedske gde je od 2007. godine zabeležen pad broja recepata koje su švedski stomatolozi izdali za 30%. Međutim, i dalje postoje velike razlike u broju recepata za antibiotike u različitim regionima, a postoji i veće smanjenje u receptima u javnoj stomatološkoj zaštiti nego u privatnom sektoru.

Stomatolozi širom sveta pokrenuli su kampanje edukacije o antibioticima poslednjih godina. U Velikoj Britaniji, brojne organizacije, uključujući Britansku stomatološku asocijaciju, Koledž opšte stomatologije i Udruženje kliničkih oralnih mikrobiologa, udružile su snage kako bi ohrabrile stomatologe i pacijente da se sete jednostavne poruke da „Antibiotici ne leče zubobolju“ . Pored toga, nedavne studije su pokazale da antibiotska profilaksa možda neće sprečiti postoperativne infekcije.

Prema studiji iz 2020. objavljenoj u British Dental Journal-u, čak i pre pandemije, 80% antibiotika koje su prepisali stomatolozi u Velikoj Britaniji i SAD rezultiralo je nepotrebnom upotrebom antibiotika koja nije bila u skladu sa opštim smernicama.

U međuvremenu, u Švedskoj, prof. Lund se zalaže za više obrazovanja i istraživanja o prekomernoj upotrebi antibiotika. Ona je koautor nedavne studije koja je pokazala da rizik od endokarditisa nije povećan sa smanjenom primenom antibiotika. Studija nije otkrila značajne indikacije povećanog morbiditeta kod pacijenata sa visokim rizikom od infektivnog endokarditisa nakon što je Švedska smanjila upotrebu antibiotika – potez koji je imao za cilj da smanji rezistenciju na antibiotike i zbog nedostatka dokaza o njegovoj neophodnosti.

„Lečenje infekcija ’samo da bismo bili na sigurnoj strani‘ je stvar prošlosti“, prokomentarisala je zabrinjavajući trend prof. Lund. „Antibiotike širokog spektra takođe treba manje koristiti“, dodala je ona. Lund i njene kolege sa Instituta Karolinska nastoje da shvate gde nedostaje znanje u stomatologiji kako bi najbolje odgovorile na veliki broj nepotrebno prepisanih recepata.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement