FDI izjava o konsenzusu o održivoj oralnoj zdravstvenoj zaštiti

Search Dental Tribune

FDI izjava o konsenzusu o održivoj oralnoj zdravstvenoj zaštiti

Izjava o konsenzusu o održivoj oralnoj zdravstvenoj zaštiti koju je objavila FDI ima za cilj da pomogne u razvoju cirkularne ekonomije u stomatologiji i da proaktivno uključi stomatološku profesiju i industriju u ekološki održive oralne zdravstvene prakse. (Fotografija: Zhenny-zhenny/Shutterstock)

ŽENEVA, Švajcarska: Oralne bolesti pogađaju otprilike polovinu svetske populacije, a oralna zdravstvena zaštita u velikoj meri doprinosi klimatskim promenama. Nastojeći da pomogne sektoru oralne zdravstvene nege da krene ka održivijim praksama, Svetska stomatološka federacija (FDI) je nedavno objavila izjavu o konsenzusu o ekološki održivoj oralnoj zdravstvenoj zaštiti. Izjava o konsenzusu ima za cilj da podigne svest o održivosti u stomatološkoj industriji i profesiji i da pomogne stomatologiji da smanji svoj “ugljenični otisak” tj. nepovoljan uticaj na životnu sredinu zbog emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku.

Da bi se ublažile klimatske promene, postupke koji nepovoljno utiču na okolinu tzv. neodržive prakse treba svesti na minimum. Lanac nabavke oralne zdravstvene zaštite, koji uključuje proizvodnu industriju, distribuciju, profesije za brigu i upravljanje otpadom, ima ogroman potencijal da značajno smanji „ugljenični otisak” stomatologije i pomogne u smanjenju emisije ugljen-dioksida širom sveta.

Nažalost, brojne uključene strane još uvek nisu svesne uticaja stomatologije na životnu sredinu. Konsenzus izjava FDI glasi: „Znanje o uticaju oralne zdravstvene zaštite na životnu sredinu nije jednoobrazno, sa značajnom svešću među proizvođačima, ali relativno malo uvida krajnjih korisnika, uključujući stručnjake za oralnu zdravstvenu negu, pacijente i potrošače.

Stoga, izjava o konsenzusu, koja je objavljena na samitu u organizaciji FDI koji je uključivao akademske stručnjake, zakonodavne vlasti i stomatološka udruženja, ima za cilj da edukuje sve učesnike u lancu snabdevanja o pitanjima koja se odnose na održivost, da promovišu relevantna istraživanja na ovu temu, da se minimizira negativan uticaj oralne zdravstvene zaštite na životnu sredinu i da se traže ekološki održiva rešenja u stomatologiji.

„Dentalna industrija ima kolektivnu odgovornost da smanji svoj uticaj na životnu sredinu“
— Prof. dr Ihsane Ben Yahya, predsednica FDI

„Za mnoge ljude će biti iznenađenje da je zdravstveni sektor odgovoran za oko 5% globalnih emisija gasova, od kojih oralna zdravstvena zaštita ima značajan doprinos,“ navodi se u saopštenju za javnost prof. dr Ihsane Ben Yahya, predsednica FDI i dekan Stomatološkog fakulteta Univerziteta zdravstvenih nauka Mohamed VI u Kazablanki u Maroku.

„Dentalna industrija ima kolektivnu odgovornost da smanji svoj uticaj na životnu sredinu i ova naša izjava o konsenzusu je prvi veliki korak ka postizanju toga“, nastavila je ona.

Prema rečima prof. dr Yahye, zajednička izjava odražava sve veće prepoznavanje značaja održive prakse unutar zajednice oralne zdravstvene nege. „Zdravija usta znače zdraviju planetu“, objasnila je.

Smanjenje uticaja oralnog zdravlja na životnu sredinu

Prema konsenzusnom saopštenju, oralna zdravstvena zaštita generiše veliku količinu ugljen-dioksida putem transporta, spaljivanja otpada, nedostatka ambalaže koja se može reciklirati, upotrebe anestetičkih gasova kao što je azot-oksid i velike potrošnje vode.

Da bi se smanjile emisije ugljen-dioksida, panel konsenzusa FDI preporučuje da stomatološka industrija i profesija zasnuju svoje ponašanje i praksu na tzv. četiri R – smanjenje (reduce), recikliranje (recycle), ponovna upotreba (re-use) i preispitivanje (rethink). Pored toga, oni veruju da je od vitalnog značaja istaći važnost održavanja dobrog oralnog zdravlja i fokusiranja na prevenciju kako bi se smanjila potreba za operativnim lečenjem.

Prof. Nicolas Martin, predsedavajući Task tima za održivost FDI u stomatologiji, objasnio je u saopštenju za javnost: „Bolja je prevencija nego lečenje i to je najuticajniji i najpraktičniji način da se smanji potreba za kliničkim intervencijama i povezanim uticajima na životnu sredinu.“

Zaključio je: „Kada je potrebno lečenje, oralna zdravstvena nega treba da se fokusira na obezbeđivanje trajnih ispuna, koristeći visokokvalitetne proizvode i materijale koji će trajati duže i/ili zahtevati manje zamene.

Više informacija o izjavi o konsenzusu možete pronaći ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement