DT News - Serbia & Montenegro - Evropski sistem upozorenja za bolju zaštitu pacijenata

Search Dental Tribune

Evropski sistem upozorenja za bolju zaštitu pacijenata

ZWP online, Korina Fleming

ZWP online, Korina Fleming

sub. 4 jun 2016

Sačuvaj

 U cilju bolje zaštite pacijenata u budućnosti u Evropi se uvodi sistem upozorenja kojim će pacijenti i van granica svoje zemlje imati uvid u imena stomatologa koji su označeni od strane nadzornih organa da sprovode lošu medicinsku praksu.

 LAJPCIG, Nemačka – U cilju bolje zaštite pacijenata u budućnosti u Evropi se uvodi sistem upozorenja kojim će pacijenti i van granica svoje zemlje imati uvid u imena stomatologa koji su označeni od strane nadzornih organa da sprovode lošu medicinsku praksu. Ovajsistem je aktivan od januara 2016. godine i britanska Fondacija za dentalno zdravlje se nada da će to doprineti poboljšanju evropskog standarda stomatoloških usluga, kao i da će se kod pacijenata povratiti poverenje prema stomatolozima. Osnovni smisao ovog sistema za upozoravanje je da se spreči da se stomatolog koji je u jednoj državi 'označen' da sprovodi lošu medicinsku praksu preseli u drugu evropsku državu i nastavi sa radom, kso i bolja zaštita pacijenata koji se odlučuju za tzv. "Zubarski turizam" tj.odlazak u neku drugu zemlju radi stomatološke intervencije.

Nadzorni organi svake države imaju obavezu da u roku od 3 dana nakon kažnjavanja stomatologa to i zvanično objave sa punim imenom i prezimenom, kao i datumom i mestom rođenja stomatologa.

 

Izvor: Medical News Today

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement