Dental Tribune Serbia & Montenegro
News
Recite nam svoje mišljenje – globalna anketa DTI

May 12, 2021 | News

LAJPCIG, Nemačka: Od 2003. godine, Dental Tribune International (DTI) pruža ključne informacije za stomatološku zajednicu kroz svoje globalne štampane publikacije i isporučuje najnovije stomatološke sadržaje svojim čitaocima na internetu. Da bismo nastavili da unapređujemo ovu uslugu za Vas, tražimo samo nekoliko trenutaka Vašeg vremena da nam saopštite svoje mišljenje.

Kako bolesti menjaju standarde u stomatologiji

May 5, 2021 | News

LAJPCIG, Nemačka: Osamdesetih godina prošlog veka HIV virus - koji uzrokuje AIDS - modifikovao je praksu oralne zdravstvene zaštite. Sada 40 godina kasnije, pandemija COVID-19 dovela je do sličnih promena, poput povećane upotrebe lične zaštitne opreme (LZO).

advertisement
Život u digitalnom dobu: Mogu li pametni telefoni štetiti oralnom zdravlju?

May 1, 2021 | News

TEL AVIV, Izrael: Budući da je digitalna tehnologija tako duboko ukorenjena u našem savremenom društvu, bilo bi teško zamisliti svet bez interneta. Iako su pametni telefoni nekada bili samo proizvod, oni su sada postali neophodnost za većinu ljudi, nudeći neograničene mogućnosti i otvarajući vrata ka ostatku sveta. Ironično, kada se prekomerno koriste, pametni telefoni takođe mogu socijalno da izoluju ljude. Nova studija takođe je otkrila da prekomerna upotreba pametnih telefona i društvenih medija može prouzrokovati određene zdravstvene probleme, uključujući bruksizam i bolove u mišićima lica.

Hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa utiču na oralni mikrobiološki ekosistem

April 22, 2021 | News

ŠTOKHOLM, Švedska: Veza između lošeg oralnog zdravlja i povećanog rizika od sistemskih bolesti odavno je poznata i zbog toga je praksa dobre oralne higijene tako značajna. U nedavnoj studiji, istraživači sa komplementarnom stručnošću i zajedničkim interesom za zdravlje žena ispitali su disbiotske varijacije oralnog mikrobioma tokom menstrualnog ciklusa. Otkrili su da hormonalne fluktuacije do kojih dolazi tokom menstruacije kod žena mogu poremetiti njihov oralni mikrobiom, ugrožavajući tako njihovo oralno zdravlje.

Zoran Zrnić preminuo u 61. godini

April 16, 2021 | News

NOVI SAD, Srbija: Pre nekoliko nedelja preminuo je Zoran Zrnić, preduzetnik i inovator koji je bio od ključne važnosti za poslovanje Dental Tribune International (DTI) u Srbiji i Crnoj Gori. Bio je jedan od prvih nosilaca licenci za izdavačku mrežu 2007. godine i svojim vizijama i idejama inspirisao je mnoge ljude na tržištu stomatoloških materijala u regionu.

advertisement
Istraživanje povezuje parodontitis i halitozu-zadah iz usta

April 15, 2021 | News

SEUL, Južna Koreja: Kako parodontitis i halitoza imaju istu mikrobiološku patogenezu, istraživači sa Stomatološkog fakulteta Nacionalnog univerziteta u Seulu istraživali su da li postoji i povezanost između njih. Otkrili su da halitoza može biti pokazatelj parodontitisa, a time i razvoja drugih sistemskih bolesti.

Kako stomatološki tim može pomoći u smanjenju anksioznosti pacijenta?

April 9, 2021 | News

GETENBORG, Švedska: Iako uzroci straha od stomatologa i intervencije mogu biti nejasni i višestruki, efekti dentalnee anksioznosti kod pacijenata su dobro poznati. Kako se anksioznost povećava, pacijenti mogu izbegavati posete stomatologu i stomatološke tretmane, zanemarujući pritom svoje oralno zdravlje. U Švedskoj je studija sprovedena na Univerzitetu u Geteborgu otkrila da je nivoi dentalne anksioznosti u toj zemlji znatno opali poslednjih decenija, ističući koristi koje donosi preventivni pristup oralnom zdravlju.

Zvezde i influenseri sa društvenih mreža privlače pažnju sa svojim Aligner-ima

April 2, 2021 | News

NJUJORK, SAD: Popularnost terapija sa providnim Alignerima (alajner) i dalje je u porastu. Pre nego što je ova terapija uvedena u ordinacije, malokluzija kod tinejdžera se obično lečila fiksnim aparatima. Današnji adolescenti i tinejdžeri odlučuju se za ovu diskretniju opciju, ali pop ikone i influenseri sa društvenih mreža vrlo rado pokazuju ovu svoju terapiju i time su pomogli da se providni Aligner-i pretvore u najnoviji trend u stomatologiji. Ovaj članak nudi pogled na neke od najpoznatijih osmeha opremljenih providnim Aligner-ima.

advertisement
Istraživači i stomatolozi udružuju snage kako bi produžili trajnost zubnih ispuna

March 25, 2021 | News

BERLIN / POTSDAM, Nemačka: Iako je stomatologija veoma napredovala, većina zubnih nadoknada ne traje zbog demineralizacije ispuna oralnim biofilmom, kao i zbog drugih razloga. Istraživači i stomatološki stručnjaci iz institucija u Potsdamu i Berlinu uključeni su u istraživački projekat čiji je cilj učiniti zubne ispune i restauracije zuba trajnijim u budućnosti.

Dentalna katastrofa: Stomatolozi procenjuju posledice pandemije COVID-19

March 20, 2021 | News

ŽENEVA, Švajcarska: U svetlu Svetskog dana oralnog zdravlja (WOHD), koji se obeležava 20. marta, FDI Svetska stomatološka federacija objavila je saopštenje koje sumira kako su se oralno zdravstveno stanje pogoršalo u poslednjih godinu dana. Godinu dana od početka pandemije, savetnici i članovi FDI kažu da iz prve ruke u stomatološkim ordinacijama širom sveta vide katastrofalne posledice virusa na zdravlje zuba i gingive ljudi.

Svetski stomatološki kongres FDI 2021 biće održan onlajn

March 18, 2021 | News

SIDNEJ, Australija: Australijsko udruženje stomatologa i FDI najavili su da će predstaviti potpuno virtuelno izdanje Svetskog stomatološkog kongresa od 26. do 29. septembra 2021. Zbog ograničenja putovanja uzrokovanog pandemijom COVID-19, kongres je prvi put u potpunosti premešten na onlajn izdanje.

Da li će stomatološki fakulteti primati nove studente 2021 godine?

March 8, 2021 | News

LAJPCIG, Nemačka: Budući da je pandemija COVID-19 ozbiljno ograničila pristup kliničkoj praksi, na studente širom sveta pandemija je negativno uticala i imala dalekosežne posledice na stomatološko obrazovanje. Da bi maksimalno iskoristili trenutnu situaciju, brojne škole su uspostavile video i virtuelne platforme kako bi učenike upoznale sa standardnim kliničkim procedurama. Međutim, znanje stečeno onlajn učenjem je ograničeno i od nekih učenika se sada traži da ponove akademsku 2020–2021godinu kako bi završili neophodnu kliničku obuku. U tom cilju, neki stomatološki fakulteti najavili su da neće prihvatiti nove studente 2021. godine.

advertisement
Povezanost parodontitisa i komplikacija COVID-19

February 22, 2021 | News

DOHA, Katar: Budući da su i parodontitis i COVID-19 povezani sa sistemskom upalom, istraživači sa Katarskog univerziteta i Hamad Medical Corporation u Kataru istraživali su vezu parodontitisa sa teškim ishodima respiratornog sindroma. Nalazi studije potkrepili su vezu između dve bolesti, jer su pacijenti sa COVID-19 sa parodontitisom češće imali komplikacije ili umirali.

FDI objavili viziju pružanja oralne zdravstvene zaštite do 2030.godine

February 17, 2021 | News

ŽENEVA, Švajcarska: Već 120 godina Svetska stomatološka federacija FDI usredsredila je svoju misiju na cilj da poboljša oralno zdravlje širom sveta. U nedavno objavljenom izveštaju, pod nazivom Vision 2030: Pružanje optimalnog oralnog zdravlja za sve, organizacija je objavila kako planira da nastavi sa tim ciljem u budućnosti.

„COVID jezik“ – stomatolozi treba da budu na oprezu u vezi sa simptomima u usnoj šupljini

February 10, 2021 | News

LAJPCIG, Nemačka: Nova otkrića o COVID-19 nadmašuju ono što smo dosad znali. Pojavljuju se istraživanja koja sugerišu da veliki broj pacijenata sa COVID-19 doživljava simptome u usnoj šupljini koji još uvek nisu prepoznati kao tipični znaci bolesti. Geografski jezik - koji se naziva „COVID jezik“ - primećen je kod onih sa COVID-19, kao i herpetične lezije i oralne afte.

Istraživači stiču novi uvid u mineralizaciju zubne gleđi

January 21, 2021 | News

ČIKAGO, SAD: Hidroksiapatit je važna komponenta tvrdih tkiva. Na primer, zubna gleđ ima najveću koncentraciju minerala. Budući da disfunkcionalna mineralizacija hidroksiapatita može dovesti do medicinskih problema poput zubnog karijesa, razumevanje puta mineralizacije hidroksiapatita je od velikog interesa. Istraživači sa Univerziteta Illinois u Čikagu sada su izvestili o novim nalazima o nukleaciji i rastu hidroksiapatita za koje se nadaju da će pomoći u razvoju novih medicinskih tretmana za zarastanje koštanih i zubnih šupljina. „Do sada ovi putevi, posebno u ranim fazama kada molekuli tek počinju da se organizuju u strukturu, nisu bili jasno shvaćeni“, rekao je koautor studije Prof. Reza Šahbazijan-Jasar, sa Odeljenja za mašinsko i industrijsko inženjerstvo Univerziteta, u univerzitetskom saopštenju za štampu.

Istraživači predlažu sporije okretaje borera za bezbedniju stomatološku praksu u pandemiji

January 12, 2021 | News

LONDON, UK: Stomatološke intervencije su od početka označene u pandemiji SARS-CoV-2 da predstavljaju visok rizik za širenje virusa. Stroge mere kontrole infekcije na stomatološkim klinikama pomogle su sprečavanju širenja virusa u stomatološkim uslovima; međutim, istraživači sa Imperial College London i King’s College London otkrili su da bi pažljiv odabir i rad stomatoloških bušilica mogao dodatno smanjiti rizik od prenosa.

Promena načina žvakanja razlog pogoršanja kod zubnih implantata

January 5, 2021 | News

MOSKVA, Rusija: Efekat promenjene navike žvakanja u kontekstu dentalne implantologije još uvek nije dovoljno proučen. Sada su istraživači sa Prvog moskovskog državnog Medicinskog Univerziteta Sechenov i RUDN uUiverziteta otkrili da promena dominantne mastikatorne strane nakon hirurške intervencije može biti uzrok neuspeha implantata. Rezultati studije mogli bi biti podrška stomatolozima u planiranju strategije profilakse svojih pacijenata.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International