Dental Tribune Serbia & Montenegro
News
Muškarci čine više od 60% predavača na stomatološkim konferencijama u UK

July 20, 2021 | News

LIDS, UK: Istraživači sa Univerziteta u Lidsu i Univerziteta u Liverpulu ispitivali su rodnu ravnotežu pozvanih predavača na stomatološkim konferencijama koje su održane u Velikoj Britaniji tokom dvogodišnjeg perioda. Studija objavljena u junu otkrila je da je rodna ravnopravnost prihvatljivo uravnotežena na samo 21,4% konferencija i zaključila je da bi organizatori konferencija trebali proaktivno raditi na tome da njihovi programi postanu reprezentativniji za stomatološku radnu populaciju.

Nova istraživanja o oralnom zdravlju, ovaj put u svemiru

July 15, 2021 | News

NJUJORK, SAD: Kao što se kaže, nebo je granica. Ovo važi za naučnike koji sprovode prvi oralni zdravstveni eksperiment u svemiru kako bi istražili rast i odgovor oralnih bakterija na sredstva za lečenje u nultoj gravitaciji. Projekat, koji sponzoriše Američka nacionalna laboratorija Međunarodne svemirske stanice, a sprovodi se u saradnji sa NASA i Colgate-Palmolive, trajaće dva meseca i delimično je usmeren na poboljšanje oralnog lečenja na Zemlji.

advertisement
Pušenje u vezi sa razvojem parodontalnog džepa

July 8, 2021 | News

KUOPIO, Finska: Naučna studija istraživača iz Finske i Velike Britanije otkrila je da su svakodnevni pušači (koji su se sami tako deklarisali) imali veću učestalost produbljenih parodontalnih džepova od onih koji nikada nisu pušili. Studija je takođe istražila povezanost tako što je kod osoba koje su se deklarisale kao pušači procenjujući nivoe kotinina u serumu i utvrdila pozitivnu povezanost između ovih nivoa i razvoja parodontalnih džepova.

Peri-implantitis je druga najčešća komplikacija nakon terapije zubnim implantatom

July 1, 2021 | News

GETEBORG, Švedska: Iako se u poslednje vreme beleže visoke stope preživljavanja za zubne implantate, ipak se relativno često mogu javiti biološke ili tehničke komplikacije koje utiču na implantat, tkivo koje okružuje implantat ili protetsku rekonstrukciju koja je podržana implantatom, što rezultira dodatnim troškovima lečenja. Nedavna naučna studija, sprovedena na Univerzitetu u Geteborgu u sklopu doktorske teze, procenila je učestalost i posledične troškove takvih komplikacija.

Faktori povezani sa poslom pružaoca stomatoloških usluga

June 21, 2021 | News

LINKÖPING, Švedska: Istraživanje usredsređeno na faktore koji su povezani sa blagostanjem i zdravim i dugim radnim vekom pružalaca oralne zdravstvene zaštite je retko. Istraživači iz različitih zdravstvenih tela u Švedskoj sproveli su studiju koja ima za cilj da analizira koji pružaoci oralne zdravstvene zaštite ostaju zdravi na poslu i koji organizacioni, radni i zdravstveni faktori tome doprinose.

advertisement
Prenos SARS-CoV-2 u stomatološkim ordinacijama vrlo je malo verovatan

June 16, 2021 | News

KOLUMBUS, Ohajo, SAD: Naučnici širom sveta istražuju COVID-19 i svake nedelje se otkrivaju ili potvrđuju nove informacije o ovoj bolesti. Nedavno istraživanje Državnog univerziteta u Ohaju još jednom je pokazalo da je rizik od infekcije SARS-CoV-2 u stomatološkoj ordinaciji veoma nizak, uprkos rasprostranjenoj zabludi da su pacijenti i pružaoci stomatološkog lečenja u velikom riziku da zaraze COVID-19 tokom stomatološke intervencije.

Bol u leđima – noćna mora stomatologa

June 8, 2021 | News

Bol u leđima je jedna od najčešćih komplikacija nepravilnog držanja tela u sedećem ili stojećem položaju. Može se pojaviti postepeno ili iznenada. Mnogi stomatolozi shvate koliki uticaj bol u leđima može imati na njihovu ordinaciju tek kada je iskuse. Srećom, iako neki ljudi pate od dugotrajnih bolova u ramenu ili leđima, ovaj bol se može smanjiti u roku od nekoliko nedelja ili meseci lečenja.

Konferencija za štampu IDS-a – datum za septembar je potvrđen

June 4, 2021 | News

KELN, Nemačka: U sklopu priprema za Međunarodnu stomatološku izložbu (IDS) ovog septembra, organizatori su krajem maja održali konferenciju za štampu kako bi međunarodne medijske partnere obavestili o predstojećem događaju. Jedinstvena kombinacija analognih i digitalnih formata planirana je za događaj i učiniće IDS 2021 vrlo posebnim događajem koji će zadovoljiti zahteve ovog vanrednog vremena tokom pandemije.

advertisement
SARS-CoV-2 bi mogao ući u pluća kroz gingivu, kažu stručnjaci

May 23, 2021 | News

LAJPCIG, Nemačka: Kako pandemija COVID-19 napreduje, sve više se otkriva o virusu i bolesti. Ranije se pretpostavljalo da SARS-CoV-2 može da zarazi pluća samo preko gornjih disajnih puteva. Sada je formalno objavljena još jedna hipoteza koja sugeriše da se virus prenosi vaskularnim putem iz usne šupljine u pluća.

Ispuni od staklo-hibridnih materijala jeftiniji, a podjednako efikasni kao i kompoziti

May 19, 2021 | News

BERLIN, Nemačka: Međunarodna zabrana primene zubnog amalgama putem široko ratifikovane Minamata konvencije o živi znači da je neophodno utvrditi koja je odgovarajuća alternativa. Staklo-hibridni materijali (glass hybrid) i kompoziti su trenutno vodeći kandidati za zamenu zubnog amalgama. Nedavna studija uporedila je efikasnost i isplativost ova dva materijala i otkrila je da Staklo-hibridni materijali pokazuju sličnu efikasnost i veću isplativost, što znači da bi taj materijal mogao biti poželjniji kao zamena za amalgam.

Recite nam svoje mišljenje – globalna anketa DTI

May 12, 2021 | News

LAJPCIG, Nemačka: Od 2003. godine, Dental Tribune International (DTI) pruža ključne informacije za stomatološku zajednicu kroz svoje globalne štampane publikacije i isporučuje najnovije stomatološke sadržaje svojim čitaocima na internetu. Da bismo nastavili da unapređujemo ovu uslugu za Vas, tražimo samo nekoliko trenutaka Vašeg vremena da nam saopštite svoje mišljenje.

Kako bolesti menjaju standarde u stomatologiji

May 5, 2021 | News

LAJPCIG, Nemačka: Osamdesetih godina prošlog veka HIV virus - koji uzrokuje AIDS - modifikovao je praksu oralne zdravstvene zaštite. Sada 40 godina kasnije, pandemija COVID-19 dovela je do sličnih promena, poput povećane upotrebe lične zaštitne opreme (LZO).

advertisement
Život u digitalnom dobu: Mogu li pametni telefoni štetiti oralnom zdravlju?

May 1, 2021 | News

TEL AVIV, Izrael: Budući da je digitalna tehnologija tako duboko ukorenjena u našem savremenom društvu, bilo bi teško zamisliti svet bez interneta. Iako su pametni telefoni nekada bili samo proizvod, oni su sada postali neophodnost za većinu ljudi, nudeći neograničene mogućnosti i otvarajući vrata ka ostatku sveta. Ironično, kada se prekomerno koriste, pametni telefoni takođe mogu socijalno da izoluju ljude. Nova studija takođe je otkrila da prekomerna upotreba pametnih telefona i društvenih medija može prouzrokovati određene zdravstvene probleme, uključujući bruksizam i bolove u mišićima lica.

Hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa utiču na oralni mikrobiološki ekosistem

April 22, 2021 | News

ŠTOKHOLM, Švedska: Veza između lošeg oralnog zdravlja i povećanog rizika od sistemskih bolesti odavno je poznata i zbog toga je praksa dobre oralne higijene tako značajna. U nedavnoj studiji, istraživači sa komplementarnom stručnošću i zajedničkim interesom za zdravlje žena ispitali su disbiotske varijacije oralnog mikrobioma tokom menstrualnog ciklusa. Otkrili su da hormonalne fluktuacije do kojih dolazi tokom menstruacije kod žena mogu poremetiti njihov oralni mikrobiom, ugrožavajući tako njihovo oralno zdravlje.

Zoran Zrnić preminuo u 61. godini

April 16, 2021 | News

NOVI SAD, Srbija: Pre nekoliko nedelja preminuo je Zoran Zrnić, preduzetnik i inovator koji je bio od ključne važnosti za poslovanje Dental Tribune International (DTI) u Srbiji i Crnoj Gori. Bio je jedan od prvih nosilaca licenci za izdavačku mrežu 2007. godine i svojim vizijama i idejama inspirisao je mnoge ljude na tržištu stomatoloških materijala u regionu.

Istraživanje povezuje parodontitis i halitozu-zadah iz usta

April 15, 2021 | News

SEUL, Južna Koreja: Kako parodontitis i halitoza imaju istu mikrobiološku patogenezu, istraživači sa Stomatološkog fakulteta Nacionalnog univerziteta u Seulu istraživali su da li postoji i povezanost između njih. Otkrili su da halitoza može biti pokazatelj parodontitisa, a time i razvoja drugih sistemskih bolesti.

Kako stomatološki tim može pomoći u smanjenju anksioznosti pacijenta?

April 9, 2021 | News

GETENBORG, Švedska: Iako uzroci straha od stomatologa i intervencije mogu biti nejasni i višestruki, efekti dentalnee anksioznosti kod pacijenata su dobro poznati. Kako se anksioznost povećava, pacijenti mogu izbegavati posete stomatologu i stomatološke tretmane, zanemarujući pritom svoje oralno zdravlje. U Švedskoj je studija sprovedena na Univerzitetu u Geteborgu otkrila da je nivoi dentalne anksioznosti u toj zemlji znatno opali poslednjih decenija, ističući koristi koje donosi preventivni pristup oralnom zdravlju.

Zvezde i influenseri sa društvenih mreža privlače pažnju sa svojim Aligner-ima

April 2, 2021 | News

NJUJORK, SAD: Popularnost terapija sa providnim Alignerima (alajner) i dalje je u porastu. Pre nego što je ova terapija uvedena u ordinacije, malokluzija kod tinejdžera se obično lečila fiksnim aparatima. Današnji adolescenti i tinejdžeri odlučuju se za ovu diskretniju opciju, ali pop ikone i influenseri sa društvenih mreža vrlo rado pokazuju ovu svoju terapiju i time su pomogli da se providni Aligner-i pretvore u najnoviji trend u stomatologiji. Ovaj članak nudi pogled na neke od najpoznatijih osmeha opremljenih providnim Aligner-ima.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International