Dental Tribune Serbia & Montenegro
News
Program oralnog zdravlja za sportiste utiče na poboljšanje sportskih performanse

October 17, 2020 | News

LONDON, Velika Britanija: Postoji nekoliko razloga zbog kojih je verovatnije da sportisti imaju loše oralno zdravlje - pored fizičke aktivnosti koja izaziva suva usta, povećavajući dugoročni rizik od karijesa i gingivitisa, ulogu igra redovan unos šećera iz energetskih suplemenata. Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) osmislili su program promena ponašanja za sportiste i otkrili da su oni koji su usvojili jednostavne mere oralnog zdravlja izvestili o smanjenim negativnim efektima na njihov sportski učinak.

Uporedjena sposobnost prodiranja u dentin materijala za punjenje kanala i metode obturacije

October 5, 2020 | News

KIRIKKALE, Turska: Poznato je da neki mikroorganizmi mogu prodreti u dentinske tubule i ponekad čak i preživeti endodontska rešenja za efikasnu irigaciju. U ovoj fazi je upotreba sredstva za zatvaranje kanala korena zuba presudno važna za uklanjanje mikroorganizama unutar tubula kako bi se postigla efikasna antimikrobna aktivnost. Istraživački tim sa Univerziteta Kirikkale istraživao je dubinu prodiranja četiri materijala za zatvaranje kanala korena zuba koristeći različite metode zatvaranja kako bi se utvrdilo koji je najefikasniji.

advertisement
EODC v2.0 – online kongres 9.-11.10.2020.

September 24, 2020 | News

Osnovne informacije o EODC v2.0 (Online kongres koji će biti strimovan od 9. do 11. oktobra 2020. godine) ◘ UŽIVO! ◘ 20 PREDAVAČA! ◘ 15+ sati NEKOMERCIJALNIH INTERNACIONALNIH predavanja! ◘ ADA CERP sertifikovano za do 15 CE bodova! ◘ EODC će biti priznat za kontinuiranu edukaciju u većini država regiona

SARS-CoV-2 kao nevidljiva pretnja: Ublažavanje aerosola u stomatološkim klinikama

September 23, 2020 | News

ČIKAGO, SAD: Suočeni sa pandemijom COVID-19, stomatolozi su dobili stroge smernice za prevenciju i kontrolu infekcije u svojim ordinacijama. Tu spadaju obezbeđivanje odgovarajuće količine lične zaštitne opreme, prilagođavanje protokola sterilizacije i dezinfekcije i omogućavanje praznog perioda između poseta pacijenata za pripremu ordinacije. Međutim, s obzirom da gore pomenute mere ne štite u potpunosti osoblje i pacijente od udisanja aerosola u stomatološkim klinikama, istraživači sa Univerziteta Illinois na Čikaškom koledžu za stomatologiju (UIC Dentistry) osmislili su novu metodu za ublažavanje aerosola koja bi mogla da se primeni u stomatološkim klinikama širom sveta.

IDS 2021 će biti hibridni događaj

September 21, 2020 | News

KELN, Nemačka: Otprilike šest meseci pre događaja, organizatori Internacionalnog dentalnog sajma (IDS) najavili su da će primeniti nekoliko digitalnih elemenata za 39. IDS, koji će se održati sledeće, 2021. godine. U svetlu postojećih ograničenja putovanja, ova digitalizacija ima za cilj da olakša pristup svetskom sajmu posetiocima iz inostranstva koji neće moći uživo da prisustvuju. Digitalna IDS platforma će pružiti informacije o novim proizvodima, live streaming webinara, konferencija za štampu i drugih događaja uživo, kao i komunikaciju „jedan na jedan“.

advertisement
Loša oralna higijena može uticati na tačnost SARS-CoV-2 testova

September 17, 2020 | News

TOKIO, Japan: Studija sprovedena u bolnici u Tokiju otkrila je da loša oralna higijena može dovesti do produženog virusnog osipanja kod pacijenata sa COVID-19. U studiji je primećeno da su pacijenti sa neadekvatnom oralnom higijenom imali ponovljene pozitivne rezultate u PCR testovima na virus dugo nakon njihovog kliničkog oporavka, što je navelo istraživače da pretpostave da oralna higijena može uticati na tačnost testiranja na virus.

Najbolje rangirani stomatološki fakulteti u svetu

September 15, 2020 | News

LONDON, Velika Britanija: Visokoškolski istraživački centar Quacquarelli Symonds (QS) objavio je deseto izdanje svoje rang liste tabele svetskih univerziteta, a King's College iz Londona je na vrhu ovogodišnje liste za stomatologiju. Na listi se nalazi više od 1300 fakulteta koja se "takmiče" po kvalitetu izvođenja njihovih programa kroz 48 predmeta, a iza Kings koledža slede Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam u Holandiji (Akademski centar za stomatologiju Amsterdam) i Univerzitet Mičigen-Ann Arbor u SAD-u. Kako su prošli drugi stomatološki fakulteti i što nam ova rang lista govori o razvoju trendova u visokom obrazovanju?

Svetska zdravstvena organizacija apeluje na odlaganje neurgentnih stomatoloških intervencija

September 8, 2020 | News

ŽENEVA, Švajcarska: Svetska zdravstvena organizacija (WHO The World Health Organization) upozorila je da stomatološke intervencije mogu predstavljati još veći rizik za širenje SARS-CoV-2 nego što se ranije mislilo, zbog prenošenja virusa kroz mikročestice u vazduhu. Rečeno je da rutinske stomatološke preglede treba odložiti kako bi se zaštitili stomatološki pacijenti i osoblje; međutim, stomatološka udruženja se ne slažu sa tim smernicama.

advertisement
Mentalno zdravlje u stomatološkoj profesiji tokom pandemije COVID-19

August 10, 2020 | News

LAJPCIG, Nemačka: Iako milioni ljudi na svetu pate od anksioznosti i depresije, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, psihijatrijski poremećaji često ostaju nedovoljno prepoznati i nedovoljno dijagnostikovani. Postojeća stigma oko pitanja mentalnog zdravlja pogoršava problem, jer oni koji imaju tu vrstu problema osećaju sram i krivicu zbog postojećeg stanja i zato ne mogu da potraže odgovarajuću pomoć. Zbog hroničnog stresa povezanog sa njihovom profesijom, stomatolozi su posebno skloni profesionalnom preopterećenju i izgaranju, kao i depresiji, što dokazuju i naučne studije na tu temu. Sa širenjem SARS-CoV-2, dolazi do još većeg fizičkog i psihičkog opterećenja među stomatološkim radnicima.

Kako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

August 6, 2020 | News

LAJPCIG, Nemačka: Kada se počela primenjivati široka obustava rada radi suzbijanja pandemije SARS-CoV-2, broj nezaposlenih u mnogim zemljama se brzo povećavao. Stomatologija nije bila izuzetak i većina stomatoloških ordinacija je u potpunosti isključila ili je pružala stomatološku negu samo u hitnim situacijama. Iako je dobar broj ordinacija otpočeo sa radom nakon ublažavanja ograničenja, ostaje nejasno koliko je stomatoloških profesionalaca moralo ranije da završi karijeru.

Stomatologija suočena sa gubicima zbog COVID-19

August 5, 2020 | News

LAJPCIG, Nemačka: Pandemija SARS-CoV-2 uzrokovala je značajne poremećaje u pružanju stomatoloških usluga širom sveta. Broj pacijenata smanjen je za čak 80 procenata u aprilu, a finansijske posledice za stomatologe bile su značajne. Krajem drugog kvartala ove godine, najveće svetske stomatološke kompanije počele su da javno govore o svojoj finansijskoj situaciji.

IDS 2021: Organizatori o merama bezbednosti za COVID-19

July 24, 2020 | News

KELN, Nemačka: Za održavanje sajmova neophodna je komunikacija direktnim kontaktom, licem u lice. Organizatori Međunarodnog stomatološkog sajma (IDS) uvereni su da će se manifestacija sledeće godine moći održati i objavili su osnovne principe koji stoje iza niza mera za koje kažu da će omogućiti da umrežavanje i lična interakcija na događaju biti bezbedna i što je moguće uspešnija.

advertisement
Mešavina cink-oksida i propolisa pokazuje obećavajuće rezultate

July 20, 2020 | News

ANDRA PRADEŠ, Indija: Uspeh pulpektomije zavisi od eliminacije bakterija iz kanala korena zuba. Istraživači su sada eksperimentisali sa novom mešavinom koja se sastoji od propolisa, prirodnog proizvoda sa dokazanim antibakterijskim i protivupalnim svojstvima, i praška cink-oksida kao materijala za punjenje kanala korena mlečnih zuba.

Da li je lična zaštitna oprema novo zlato i ko će to da plati?

July 15, 2020 | News

HOLIRIDŽ, SAD: Nedavna poređenja vrednosti lične zaštitne opreme i vrednosti zlata na tržištu pokrenula su nekoliko zanimljivih pitanja, poput toga da li je pandemija SARS-CoV-2 naterala ljude da cene svoje zdravlje više nego što vrednuju retke minerale ili statusne simbole. Monetarna vrednost lične zaštitne opreme naravno još uvek nije ni blizu zlata, ali pružanje osnovnih usluga, poput stomatologije, sada zavisi od mogućnosti nabavke i cene lične zaštitne opreme. Mnogi stomatolozi apsorbuju te dodatne troškove kako bi zadržali promet i broj pacijenata, ali o čijem trošku?

Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu među najbolje rangiranim na Šangajskoj listi

July 10, 2020 | News

Na Šangajskoj listi po užim naučnim oblastima Univerzitet u Beogradu rangiran je u 12 oblasti, a jedna od najbolje rangiranih oblasti je stomatologija koja je između 151. i 200. mesta od 1000.

SARS-CoV-2: Stomatologija je na vrhu najopasnijih zanimanja

July 10, 2020 | News

Prema analizi Udruženja radnika u Alberti, USA koja se zasnivala na dve varijable: prvo, nivo fizičke blizine prema trećim licima kojoj su izloženi radnici na svojim radnim mestima i, drugo, ukupna učestalost izloženosti zaraznim bolestima i infekcijama na radu. AFL je identifikovao potencijalni rizik od izloženosti SARS-CoV-2 u stotinama različitih zanimanja i stvorio listu od 100 radnih mesta u za koje je rizik od infekcije bio najveći.

Intervju: Saradnja sa lokalnom zajednicom putem dentalnog marketinga na socijalnim mrežama

July 6, 2020 | Interviews

LEHI, Juta, SAD: U današnjem digitalnom svetu firme moraju da imaju snažno prisustvo na mreži kako bi olakšali komunikaciju sa kupcima i podstakli rast svog poslovanja. U slučaju stomatoloških ordinacija, aktivno prisustvo na socijalnim mrežama doprinosi uspehu u marketingu i pomaže stomatolozima da neguju odnose s lokalnom zajednicom. Da bi saznali kako stomatološke prakse mogu privući potencijalne pacijente putem društvenih medija, Dental Tribune International razgovarao je sa Natali Marinos, specijalistom za marketing u Mi Social Practice, kompaniji koja pruža marketinške sadržaje, strategiju i podršku stomatološkim ordinacijama širom sveta.

Istraživači planiraju da razviju senzor za pametni telefon kako bi otkrili bol u zubima

July 2, 2020 | News

MENSFILD, Kontektikat, SAD: U nadi da će pronaći bolji način za otkrivanje zubne boli, tim naučnika sa Univerziteta u Konektikatu trenutno razmišlja da na nov način kvantifikuje zubobolju i razviju za pacijente prilagođen pametni senzor za merenje. Istraživači, sa Klinike za endodontologiju i Odeljenja za biomedicinsko inženjerstvo na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Konektikat nedavno su dobili sredstva koja podržavaju ovo istraživanje. Dr I-Ping Chen, vanredni profesor za oralno zdravlje i dijagnostičke nauke, i dr Ki Chon, profesor i šef odeljenja za biomedicinsko inženjerstvo, sarađivali su na ovom projektu koji je privukao 462.964 USD donacije od Nacionalnog instituta za stomatološka i kraniofacijalna istraživanja. Kao endodont, dr Chen se brine za pacijente kojima je potrebna endodontska terapija. Međutim, ona i drugi stomatolozi se u velikoj meri oslanjaju na pacijentovo subjektivno mišljenje da bi procenili nivo pacijentovog bola.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International